Huawei Labor és Akadémia létesül a győri Széchenyi István Egyetemen


Huawei Labor és Akadémia létesül a győri Széchenyi István Egyetemen 2016-ban, amely megvalósulásához a Huawei mintegy 100 millió forint értékben nyújt támogatást. Az akadémia létrehozásának a célja a hazai felsőoktatás versenyképességének növelése, közvetlen kapcsolat létrehozása az oktatás szereplői és az ipar között, gyakorlat- és piacorientált képzést biztosítva a résztvevőknek.

A megvalósuló akadémia annak az öt évre szóló együttműködésnek a része, amelyről Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter jelenlétében Komlósi László, a győri egyetem rektor-helyettese és Jimmy Pang, a Huawei Technologies globális kormányzati kapcsolatokért felelős elnöke írt alá megállapodást Pekingben a 4. Kína-Kelet-Közép-Európa Találkozót kísérően november 26-án. Az egyezség szerint a felsőoktatási intézmény Gépészmérnöki, Informatikai és villamosmérnöki Karán folyó távközlési- és infokommunikációs képzést mintegy 100 millió forint értékben támogatja a távközlési vállalat.

A megállapodás előkészítésében és létrejöttében meghatározó szerepet játszott Kara Ákos, győri országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára. Az államtitkár azt mondta: „erős győri egyetemet szeretnénk létrehozni, amely meghatározó szereplője lesz a megújuló magyar felsőoktatásnak. Az erős járműipari képzés mellett új fejlődési pályát akartunk nyitni a távközlési, infokommunikációs képzéseknek. Ebben ez a megállapodás fontos lépés. Az a célunk, hogy a felvételiző fiatalok továbbra is innovatív és jó egyetemként tekintsenek a győri intézményre. Az elsőrendű cél továbbra is az, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki az egyetemünkről, akik jó tudással rendelkeznek, és könnyen el tudnak helyezkedni.”

Dr. Földesi Péter rektor a jelentkezési motiváció, a piacképes ismereteket adó tanulmányok, a vonzó szakmai életpálya meghatározó értékeként beszélt a távközlési világcég győri szerepvállalásáról. Külön értéke a megállapodásnak, hogy a kínai cég öt esztendős együttműködési megállapodást nem kötött még Magyarországon. A megállapodás értelmében a Huawei Laboratórium és Akadémia 2016-ban indul az egyetemen, amely mellett a vállalat megosztja a legújabb, távközlési- és infokommunikációra vonatkozó oktatási anyagait, az érintett tanárokat továbbképzésben részesíti, és angol nyelvű, szakmai előadásokat is indít az intézményben. A cég a most kötött egyetemi stratégiai megállapodás mellett továbbra is nyitva hagyja a győri hallgatók számára az ország valamennyi távközlési tanulmányokat folytató egyetemi hallgatója előtt nyitva álló, Seeds for the Future – kínai tanulmányút lehetőségét is.

„Régóta kerestünk oktatási intézményt elképzeléseinknek Magyarországon, s nem volt könnyű dolgunk a sok kiváló közül eldönteni, hogy kivel fogjunk össze a Huawei Akadémia létrehozásában és működtetésében – mondta Jimmy Pang az aláírást követően. – A Széchenyi István Egyetem mérnöki képzése szárnyal, s örülünk, hogy a meglévő stratégiai irányzata, a közlekedésmérnöki képzés mellé most egy újabb, jövőálló, perspektivikus utat választott.”

„Az egyetemnek nagy tapasztalata van a multinacionális vállalati együttműködésben, a hallgatók piaci igényeknek megfelelő képzésében – mondta Komlósi László Imre nemzetközi rektorhelyettes. – A távközlési és informatikai képzésünk a Huawei Akadémiával még több fiatalt vonz majd az egyetemünkre.”

A Huawei a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai szállítója, tavalyi forgalma 46,4 milliárd dollár volt. A vállalat célja, hogy egy jobban összekapcsolt világ megteremtésével gazdagabbá tegye az emberek életét, és növelje az általuk használt gépek hatékonyságát, felelős társadalmi szereplőként, az információs társadalom megvalósítójaként működjön, és hozzájáruljon az iparág fejlődéséhez. Mint az ügyfélközpontú innovációk és a szilárd együttműködés elkötelezett híve, a Huawei munkája során egymáshoz szorosan kapcsolódó előnyöket hozott létre a telekommunikációs hálózatok és eszközök alkalmazásában, illetve a felhő alapú számítástechnika területén. Létfontosságúnak tartja a maximális értékek megteremtését a mobilszolgáltatók, vállalatok és a fogyasztók számára, mindezt versenyképes megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtva valósítja meg. Termékei 170 országban és régióban vannak jelen, így ezeket a világ népességének több, mint egyharmada használja. A cég Magyarországon budapesti irányítással 2005-től működik, itteni európai gyártási- és logisztikai központtal, amelyek bővítése folyamatos. A leányvállalat az üzleti kategóriában 2014-ben elnyerte a Superbrands díjat.

Winkler Csaba
Fotó: Csendes Richárd

2015.11.28