Letették a győri evangélikus épületegyüttes felújításának és bővítésének alapkövét

MTI

Letették a győri evangélikus épületegyüttes, az Insula Lutherana felújításának és bővítésének alapkövét november 22-én. A Rába-parti tömb munkálatait a kormány 4,7 milliárd forinttal támogatja, a beruházás a reformáció 500. évfordulójára, 2017-ben fejeződik be.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője az istentiszteletet követő ünnepi közgyűlésen elmondta, hogy sok ember álmát és reményét helyezték el az alapkővel, mivel már szükség volt a 2017. október 31-ig tartó munkálatokra. A politikus hangsúlyozta, hogy amikor 2011-ben felvetődött a felújítás ötlete, kevés esélyt láttak rá, de például Lázár János és Balog Zoltán miniszterek támogatásával a kormány kiemelt beruházásként tekint a munkálatokra. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke 2013. október 31-én írta alá azt a megállapodást a győri beruházásról. Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára azt mondta: fontos, hogy az itt élő közösség keresztény legyen a mindennapokban, mert olyan örökséget hordoznak, ami az egész nemzet ügye. Hozzátette: olyan virágzó életet kell teremteni a falak között, amelynek missziós kisugárzása van, hogy minél több embert tudjanak megszólítani.

Csorba János, a győri evangélikus egyházközség igazgató-lelkésze az MTI-nek elmondta: az Insula Lutherana épületegyütteshez jelenleg óvoda, általános és középiskola, szeretetotthon, levéltár, az Öregtemplom és lelkészi lakások tartoznak. Az Öregtemplomban, amelyet 230 éve szenteltek fel, kicserélik a padlószerkezetet, korszerűsítik a fűtést és a világítást, restaurálják a padokat, az oltárt és az orgonát. A Petőfi téri konvent földszintjén egyházközségi hivatali helyiségeket, varrodát, cserkészklubot, látogatóközpontot, 33 férőhelyes kollégiumot és gyülekezeti termet alakítanak ki, a Kossuth Lajos utcai épületben pedig hat lelkészi szolgálati lakást építenek ki. Az igazgató-lelkész jelezte, hogy az oktatási intézménybe jelenleg 806-an járnak. A felújítás és bővítés keretében mintegy tíz tantermet és egy tornatermet alakítanak ki, az óvoda és az iskola létszáma azonban nem bővül. A szeretetházat bővítik, korszerűsítik a fűtést és a világítást, kialakítanak egy konyhát. Jelenleg 89 embert ápolnak a szeretetotthonban, a munkálatok révén ötvennel növelik a férőhelyek számát. A beruházással egyben akadálymentesítik az épületegyüttest.

Luther Márton (1483-1546) 1517. október 31-én szögezte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, ezzel vette kezdetét a reformáció.

Forrás: MTI

2015.11.26