Öt Templom Advent Fesztivál

November 27. - december 28,, Győr-Újváros templomai

Az idén tíz éves Öt Templom Fesztivál házigazda gyülekezetei, ötödik éve nyitják meg egymás és minden érdeklődő előtt templomaik ajtaját, hogy advent és hanuka idején is együtt ünnepeljenek. November 27-től várják vallási hovatartozástól függetlenül azokat, akik az ünnepek igazi üzenetét szeretnék meghallani, megélni. 

Gyülekezeti alkalmakra, zeneiskolai növendékhangversenyekre, kiállításokra, családi együttlétekre, koncertekre, színházi előadásokra várják az érdeklődőket. Egy hónap alatt szinte minden napra jut program Győr-Újváros valamelyik templomában, köztük néhány igazán különleges, kifejezetten az alkalomra készülő produkció is.
December 5-én a katolikus templom ad otthont a Balázs Elemér Trió és a Voces Énekegyüttes közös, 15. századi gregorián énekekre készült improvizációs koncertjének. 10-én, hanuka idején, a református templom falai között, a Budapest Bár készül különleges klezmer koncertre vendégükkel, Fekete Lászlóval a budapesti, Dohány utcai zsinagóga főkántorával.
A Győri Zsidó Hitközség december 13-án Totha Péter Joel rabbival, Bíró Eszterrel és zenekarával vár minden érdeklődőt közös gyertyagyújtásra a zsinagógába. 15-én, az egykori rác templomot felmérő, megmentéséért dolgozó Várayné Bíró Ibolyára emlékezve családi koncertre várja a barátokat, tisztelőket a Váray család a görögkatolikus templomba.
17-én a református templom ad otthont a Muzsikás együttes és Petrás Mária koncertjének, ahol az adventi énekelt imádságok és karácsonyi énekek mellett hanukai dalok is felcsendülnek majd.
A fesztivál új helyszínnel is bővül, a Menházban tavasszal megnyitott kamaraszínpadon, két különleges előadás várja az érdeklődőket, 16-án Pilinszky János Kalandozások a tükörben című írásának bábos adaptációja, 19-én Paizs Miklós és a ByHeart Quartet Don Giovanni feldolgozása lesz látható. A hagyományokat követve, a templomterekbe is jut színházi produkció, Écsi Gyöngyi betlehemes előadása a görögkatolikus templomban advent utolsó vasárnapjának délutánján várja a családokat.

A szervezők a kulturális programok mellett most is nagy hangsúlyt fektetnek a városrész épített értékeinek és hagyományainak megismertetésére. Több vezetett sétát is indítanak, hogy bemutassák Győr-Újváros templomait és idegenvezetéssel várja az érdeklődőket szerdánként a Menház Zsidó Helytörténeti kiállítása is. A fesztivál történetében már hagyománnyal bíró országos hallgatói ötletpályázatra a fesztivál indulásáig várják a fiatal építészek pályamunkáit. Idén a görögkatolikus templom és parókia udvarának tervezése volt a feladat, a pályaművekből készült kiállítás december 12-től tekinthető majd meg a zsinagógában.
Mindazoknak, akik személyesen nem tudnak részt venni a programokon, az Öt Templom Advent szervezői ajánlják a Gasztroangyal adását. A fesztivál indulása előtt, két napot forgatott a fesztivál házigazda gyülekezeteinél Borbás Marcsi és stábja, hogy december 12-én a Duna Televízió nézői is bepillantást nyerhessenek az újvárosi gyülekezetek közös adventi, hanukai ünnepvárásába.

Az Öt Templom Fesztivált és az Öt Templom Adventet szervező Karzat Színház Nonprofit Kft. és a fesztiválok házigazda gyülekezetei idén is közösen készülnek az ünnepekre és szeretettel látnak mindenkit, mert hisznek benne, hogy a kultúrák és vallások közötti határok nem falak, csak ajtók, amiket bármikor kinyithatunk, hogy meglátogassuk egymást.

Részletes program:

November 27. péntek 12.00 (evangélikus Öregtemplom udvara)
Karácsonyi illatok
A Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda adventi vására

November 27. péntek 16.00 (Kossuth utcai református templom)
Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda adventi koncertje
A részvétel ingyenes

November 28. szombat 14.30 (Kossuth utcai református templom udvara és gyülekezeti terme)
Gyülekezeti adventi délután
kürtőskalács sütéssel és kézműves foglalkozással
A részvétel ingyenes

November 29. vasárnap 15.00 (Kossuth utcai református templom)
130 éves az Evangélikus Szeretetház
Ünnepi evangélikus istentisztelet a Győri Pedagógus Énekkar szolgálatával
Karnagy: Katona Tibor

November 30. hétfő 15.00 és 19.00 (görögkatolikus templom)
Bibliaórák
Krisztus születése az Ószövetség fényében
 

November 30. hétfő 18.00 (zsinagóga)
Győri Egyetemi Zenekar koncertje
Karnagy: Ménesi Gergely
A részvétel ingyenes

December 2. szerda 16.00 (Menház)
Zsidó Helytörténeti Kiállítás és Holokauszt Emlékkiállítás – Tárlatvezetés
A kiállítás látogatói megismerhetik a zsidóság hétköznapjait, ünnepeit, vallási szokásait és a szertartásoknál használt liturgikus tárgyait, valamint a győri zsidóság történetét és kiemelkedő, közösségépítő alakjainak életét.
Részvételi jegy: 500 Ft

December 2. szerda 17.00 (Kossuth utcai református templom)
Adventi esték - első alkalom
„ Ahogy a Biblia a költők lelkét megeleveníti”
Kálmán István dudari lelkipásztor szolgálatával
A részvétel ingyenes

December 3. csütörtök 19.00 (zsinagóga)
Simphonic Band koncertje
Együttesvezető: Szabó Ferenc
A részvétel ingyenes

December 5. szombat 19.00 (Kossuth utcai katolikus templom)
Balázs Elemér Trió, Voces énekegyüttes, Takács Zsuzsanna – mezzoszoprán
"Supra librum"
Maria virgo semper laetare!
Több éves együttműködés köti össze az előadókat, akik három különböző területen művelik a zenét. A „Supra librum” („a kottás könyv fölött”) 15. századi kifejezés, és a gregorián énekre improvizált többszólamúság korabeli gyakorlatát írja le. A koncert is hasonlóképpen működik: az énekesek a középkoritól a barokkig terjedő egyházi énekeket szólaltatnak meg, melyre – vagy akár melyekkel együtt – a jazz trió szabadon improvizál. Sőt, az utolsó tételben az énekesek is improvizálnak: supra librum.
Jegyár: 1500 Ft

December 6. vasárnap 10.00 (görögkatolikus templom)
Szent Miklós templomünnep
Ünnepi szónok: Makláry Ákos budai parókus atya, a Hajdúdorogi Egyházmegye bírósági helynöke

December 7. hétfő 15.00 és 19.00 (görögkatolikus templom)
Bibliaórák
Krisztus születése az Ószövetség fényében

December 8. kedd 19.00 (görögkatolikus templom)
J.S. & S.J.”
(J. S. Bach és Sári József)
Ittzés Gergely szólófuvola estje
Ezen a rendhagyó szólóesten Ittzés Gergely Liszt-díjas fuvolaművész szólócsellóra, ill. szólóhegedűre készült barokk műveket játszik saját átiratában, közéjük pedig kortárs zenét illeszt. Két szerző beszélget egymással két és fél évszázad távolságból; két zenei nyelv váltakozik, melyeknek kontrasztja, de a köztük fellelhető párhuzamok is érdekes élményt ígérnek a zenehallgatónak, és méltó ünnepet a 80 éves Kossuth-díjas zeneszerzőnek, Sári Józsefnek, valamint a 330 éve született J. S. Bachnak.
A hangverseny támogatója a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiuma.
A részvétel ingyenes

December 9. szerda 16.00 (Menház)
Zsidó Helytörténeti Kiállítás és Holokauszt Emlékkiállítás – Tárlatvezetés
A kiállítás látogatói megismerhetik a zsidóság hétköznapjait, ünnepeit, vallási szokásait és a szertartásoknál használt liturgikus tárgyait, valamint a győri zsidóság történetét és kiemelkedő, közösségépítő alakjainak életét.
Részvételi jegy: 500 Ft

December 9. szerda 17.00 (Kossuth utcai református templom)
Adventi esték - második alkalom
Az Örömhír Református Énekkar adventi koncertje, melyen az énekek mellett karácsonyi hangulatot idéző versek és prózai szövegek hangzanak el.
A részvétel ingyenes

December 10. csütörtök 19.00 (Kossuth utcai református templom)
Budapest Bár: Klezmer
Vendég: Fekete László, a budapesti Dohány utcai zsinagóga főkántora
A Budapest Bár „klezmer kalandja” Győrben, az Öt Templom Fesztiválon kezdődött, és egy évvel később már Klezmer című lemezük bemutatójára érkeztek hozzánk. Most újabb, egészen kivételes koncertre hívják vendégeiket. A református templom falai között, a Budapest Bár zenekara és vendégük Fekete László, a budapesti Dohány utcai zsinagóga főkántora mutatja be klezmer műsorát. Hanuka idején, adventben, mert a kultúrák és vallások közötti határok nem falak, csak ajtók, amiket bármikor kinyithatunk, hogy meglátogassuk egymást.
Budapest Bár: Farkas Róbert: hegedű, brácsa, Ökrös Károly: harmonika, Farkas Mihály: cimbalom, Farkas Richárd: bőgő, Kisvári Ferenc: dob, ütőhangszerek. Vendég: Fekete László, a budapesti Dohány utcai zsinagóga főkántora
Jegyár: 3800 Ft

December 11. péntek 18.00 (Kossuth utcai református templom)
A Liszt Ferenc Zenei Alapfokú Művészeti Iskola adventi növendékhangversenye
A koncertet szerkeszti: Felsmann Adrienn
A részvétel ingyenes

December 12. szombat 14.00 (zsinagóga)
Eredményhirdetés és kiállításmegnyitó
A Karzat Színház Nonprofit Kft. és a Széchenyi István Egyetem, Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar - Épülettervezési Tanszéke közös, országos hallgatói ötletpályázatot írt ki a győri görögkatolikus parókia udvarának tervezésére.
Értékel és a díjakat átadja: Czigány Tamás építész, a zsűri elnöke és Pál Kálmán fesztiváligazgató
A kiállítást megnyitja: Polgári László görögkatolikus parókus és Pál Kálmán fesztiváligazgató
A részvétel ingyenes

December 12. szombat 15.30 (Indulás: Rát Mátyás tér 4.)
Öt Templom Túra
Az Öt Templom Fesztivál a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül öt templom szolgál, öt különböző felekezet egyenként nem is túl különleges temploma, amik együtt válhatnak európai szintű kuriózummá, hiszen békében egymás mellett állva évszázadok óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit. Ez a vezetett séta róluk szól, egy utca öt templomáról.
A sétát vezeti: Dimény Gábor építész és Pál Kálmán fesztiváligazgató
Részvételi jegy: 500 Ft

December 12. szombat 17.00 (Duna Televízió)
Gasztroangyal (Tv adás)
Borbás Marcsi és a Gasztroangyal stábja, a fesztivál házigazda gyülekezeteinél járt, hogy megmutathassa nézőinek a különböző vallási közösségek adventi, hanukai készülődését. Győr-Újváros megújult házai között Dimény Gábor építész és Pál Kálmán fesztiváligazgató kalauzolta a stábot templomtól templomig, parókiától parókiáig, ahol karácsonyi, hanukai receptekkel várták őket a gyülekezetek lelkészei és segítőik.
A két napos forgatás horgászattal indult, sok főzéssel folytatódott, és egy közös vacsorával zárult, a Gasztroangyal történetének legnagyobb asztalánál.
(A Gasztroangyal Öt Templom Fesztiválról szóló adása a Duna Televízión nézhető)

December 13. vasárnap 15.00 (zsinagóga)
A Győri Zsidó Hitközség Hanuka ünnepe
Közreműködnek: Totha Péter Joel rabbi, Dévényi Dávid a Győri Zsidó Hitközség előimádkozója és Gáti Oszkár Jászai Mari-díjas színművész
Tűvel festett zsidó emlékek
Siklósiné B. Judit gobelin kiállítása Magyarország zsinagógáiról és zsidó emlékeiről
A kiállítást megnyitja: Borsa Kata, az Öt Templom Fesztivál programigazgatója
Bíró Eszter hanukai koncertje
Az életvidám, szívbemarkoló és elgondolkodtató dalok között lesznek héber, jiddis, tradicionális és hanukai melódiák, és az „Egy kicsit ide, egy kicsit oda” című műsorából néhány magyar nyelvű, napjainkban született dal is. A különleges hangulatú koncert felnőttekhez, gyerekekhez egyaránt szól, hogy a Fény ünnepe, az örömzene által még fényesebb lehessen.
Bíró Eszter: ének; Födő Sándor "Fodo": harmonika, zongora, ütőhangszerek; Nikola Parov: hegedű, nyckelharpa, furulya; Csókás Zsolt: gitárok.
A részvétel ingyenes
A szervezők kérik az ünnepre érkező férfiakat, hogy kipát, sapkát, kalapot hozzanak magukkal, és a zsinagógában, a program alatt viseljék azt.

December 14. hétfő 15.00 és 19.00 (görögkatolikus templom)
Bibliaórák
Krisztus születése az Ószövetség fényében

December 15. kedd 19.00 (görögkatolikus templom)
C
situlj, vergődő, vekker szívem...
A Váray család koncertje Várayné Bíró Ibolya emlékére
Szívünknek különösen fontos koncertre hívjuk az Öt Templom Fesztivál közönségét ezen az estén, hogy családja körében emlékezzenek velünk valakire, aki ha nem lett volna, ha nem lett volna elhivatott, kitartó és rendíthetetlen, ma Győr-Újvárosnak nem lenne öt temploma és nekünk nem lenne fesztiválunk. „…ha megmarad a templom a Bálint Mihály utcában, akkor újjászülethet az egyházban a közösség. Vizsgáltak, kutattak, álmodtak, Ibolya mentette az ikonosztázt a múzeumba – ha nem tette volna, honnan nézne ma Keresztelő Szent János az újjászülető görögkatolikus közösségre... a parókiában laknak, a templomban ott az új közösség.” mondta nyár végén,Várayné Bíró Ibolya sírjánál állva Kottmayer Tibor, és mi, akik gyülekezeti alkalmakon, fesztivál programokon annyi csodát élhettünk meg ennek az újjászületett templomnak a falai között, újjáéledő gyülekezete körében, ezzel a koncerttel szeretnénk emlékezni, és köszönetet mondani. Köszönjük, Ibi néni!
Közreműködik: Dimény Gábor építész. Fellépnek: Váray László Zoltán, Váray Tamás, Váray László Benedek.
A helyszínen megtekinthető Várayné Bíró Ibolya tanulmánya a régi rác templomról
A részvétel ingyenes

December 16. szerda 16.00 (Menház)
Zsidó Helytörténeti Kiállítás és Holokauszt Emlékkiállítás – Tárlatvezetés
A kiállítás látogatói megismerhetik a zsidóság hétköznapjait, ünnepeit, vallási szokásait és a szertartásoknál használt liturgikus tárgyait, valamint a győri zsidóság történetét és kiemelkedő, közösségépítő alakjainak életét.
Részvételi jegy: 500 Ft

December 16. szerda 17.00 (Kossuth utcai református templom)
Adventi esték - harmadik alkalom
a Bárka Band szolgálatával
A részvétel ingyenes

December 16. 19.00 (Menház, Színházterem)
Majoros Ági: Tükör
A felnőtteknek szóló előadás Pilinszky János, Kalandozás a tükörben című meséje alapján készült. Az előadás egy nagy utazás lelkünk legmélyébe, tükröt tartva önmagunknak, tetteinknek, érzelmeinknek, gondolatainknak. Egy kisfiú különös útját láthatjuk Tükörországban, ahogy megismerkedik furcsa létezésével, lakóinak sorsával, és próbatételeinek jutalmaként megtalálja szerelmét és elnyeri boldogságát. Az idilli állapot azonban nem tart sokáig, felváltja a valóság, és a kisfiú visszakerül a mindennapok realitásába.
Alkotók: Majoros Ágnes, Bor Judit, Mátravölgyi Ákos. Zeneszerző: Nagy Szabolcs. Szöveg: Pilinszky János. Játsszák: Majoros Ágnes és Fekete Dávid
14 éves kortól ajánlott
Jegyár: 1800 Ft

December 17. csütörtök 11.00 (Kossuth utcai református templom)
Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola karácsonyi műsora
A betlehemes műsort előadják az iskola 11. e osztályának tanulói
Felkészítő tanár: Kovácsné Zimborás Ágnes
Segítők: Kocsis Anett és Nuszerné Farkas Titanilla
Részvétel ingyenes

December 17. csütörtök 19.00 (Kossuth utcai református templom)
MUZSIKÁS: Hanukától adventig
A Muzsikás együttes évtizedek óta, világszerte hirdeti a magyar kultúra, a magyar népzene lélekemelő erejét, kultúránk, szokásaink erejét, hitünk erejét. Munkájukat rangos díjakkal, illusztris koncertmeghívásokkal jutalmazták a londoni Royal Festival Hall-tól, a new york-i Carnegie Hall-ig. Karácsonyi koncertjeiket évek óta játsszák, éneklik koncerttermekben, templomokban, főtereken, iskolákban, hogy Petrás Mária énekessel együtt az advent üzenetét, a karácsonyi fény születésének reménységét eljuttathassák mindenki szívéhez. Az Öt Templom utcájába különleges műsorral érkeznek hozzánk, hanukától adventig tartó közös reménységgel, közös hittel, közös várakozással, kultúrák és felekezetek között átívelő decemberi békességgel.
Muzsikás: Sipos Mihály: hegedű, citera, ének; Porteleki László: hegedű, koboz, tambura, ének; Éri Péter: brácsa, kontra, mandolin, furulyák, ének; Hamar Dániel: bőgő, gardon, dob, ének
Petrás Mária: ének
Jegyár: 2500 Ft

December 18. péntek 11.00 (Kossuth utcai református templom)
Kossuth Lajos Középiskola Szakiskola és Kollégium karácsonyi műsora
A műsor összeállítói, felkészítők: Pajorné Schneider Tünde és Hollósiné Kiss Ildikó
A részvétel ingyenes

December 19. szombat 16.00 (Kossuth utcai református templom)
Várj ember szíve készen”
Marosné Kovács Tünde fuvolista tanítványainak adventi hangversenye
A részvétel ingyenes

December 19. szombat 18.00 (zsinagóga)
Győri Advent Kórus adventi koncertje
A Győri Advent Kórus immár hagyományos jótékonysági koncertjén felcsendülnek a klasszikus kórusmuzsika adventi ihletésű gyöngyszemei. Az összegyűlt adományokat az est végén nyilvánosan adjuk át a rászoruló kedvezményezett családnak.
A részvétel ingyenes – a helyszínen rászoruló családok javára adományokat gyűjtenek.

December 19. szombat 18.00 (Menház, Színházterem)
Mozart-Paizs Miklós: Don Giovanni
Ujjbábopera a ByHeart Quartet vonósnégyessel
A Don Giovanni (a bécsi változat) nagyjából azzal ér véget, hogy mindenki eldalolja a bűnös pusztulása fölött érzett örömét, valamint a reményeit, kivéve Leporellót, aki azon dohog, hogy most nézhet munka után. Függöny.
A mi történetünk ez után indul. Leporello talált munkát, ami nem más, mint főnöke történetének előadása bábok segítségével, kicsiben. A hiteles szemtanút halljuk és látjuk tehát, aki semmit el nem hallgat és ki nem hagy.
"...Túl olcsó volna most azon nyavalyogni, hogy a hivatalos Opera hány és hány millióból nem tud érvényes Don Giovannit kiállítani, ez az adakozásból fenntartott előadás meg így, a szomszéd szobából nézve-hallgatva is hat. Maradjunk csak annyiban: ezt a változatot még az sem felejti el, aki nem látta." (Fáy Miklós)
A zenekar tagjai: Pálhegyi Máté – fuvola, Kertész Ágnes / Dráfi Kálmán Jr.– hegedű, Szabó Anna – brácsa, Kertész Endre – cselló
Libretto: Paizs Miklós. Bábok: Kondor Edit, Paizs Miklós. Kulissza: Manufaktor
Az előadás két felvonásból áll, hossza 3 óra
Jegyár: 2800 Ft

 

December 20. vasárnap 14.00 (Indulás: Rát Mátyás tér 4.)
Öt Templom Túra
Az Öt Templom Fesztivál a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül öt templom szolgál, öt különböző felekezet egyenként nem is túl különleges temploma, amik együtt válhatnak európai szintű kuriózummá, hiszen békében egymás mellett állva évszázadok óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit. Ez a vezetett séta róluk szól, egy utca öt templomáról.
A sétát vezeti: Dimény Gábor építész és Pál Kálmán fesztiváligazgató
Részvételi jegy: 500 Ft 

16.00 (görögkatolikus templom)
Gyertek velünk Betlehembe...”
zenés karácsonyi betlehemes
Az ünnepváró lelki töltekezés eszköztárába tartozik a népmese, tárgyjáték és népzene. Gyermekeknek, felnőtteknek egyformán ajánljuk a vidám, játékos előadást, amelyből megtudjuk, hogy miért is látta jónak a Jóisten, hogy Ádám tévedéseit és engedetlenségét helyrehozza azzal, hogy karácsonykor kinyitotta az ég ablakát és letekintett a világra.
Előadja: Écsi Gyöngyi. Népi hangszereken közreműködik: Palcsó Anna és Palcsó Bálint
Jegyár: 800 Ft

December 21. hétfő 15.00 és 19.00 (görögkatolikus templom)
Bibliaórák - Krisztus születése az Ószövetség fényében 

December 21. hétfő 19.00 (Evangélikus Szeretetház díszterme)
A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola növendékeinek karácsonyi koncertje
Hurtik Rita – hegedű, Rác Fanni – hegedű, Horváth Boglárka – brácsa, Dénes Petra – cselló, Nyilas Édua – fuvola, Kovács Bálint – furulya, Felkészítő tanár: Prehoffer Gábor, Részvétel ingyenes

Jegyek kaphatók:

Öt Templom Fesztiválközpont
Győr, Rát Mátyás tér 4.
Nyitva tartás: K-Sz-Cs.: 12-18h, P.: 10-18h, Szo.: 10-14h 

2015.11.25