Tudorka magazin

Folyóirat ajánló

A Tudorka ismeretterjesztő gyermekmagazin a Graph-Art Stúdió egyik legszínvonalasabb lapja. 1999 februárjától jelenik meg, évi 10 számmal havonta a 7-11 éves korosztály számára. Magyarországon már a megjelenés hónapjában piacvezető helyre került, és népszerűsége azóta sem csökkent.

A lap újságárusoknál nem kapható, az iskolákban való terjesztés következtében egy időben több diákhoz is eljut, akiken keresztül a pedagógusokat és a szülőket is elérhetik a hirdetők. Ilyen módon közel 2500 oktatási intézményben jelenik meg havonta.

Az első oldalon található tartalomjegyzék könnyű és egyszerű kereshetőséget biztosít az egyes írások között. A magazin tartalmát tekintve sokrétű. Állandó rovatai bőven szolgálnak új és értékes információkkal. Találhatunk benne számtalan könyvajánlót, amelyek legfőképp arra szolgálnak, hogy a könyvújdonságokat közelebb vigyék a gyerekekhez. Részletek kiemelésével, magyarázatokkal keltik fel az érdeklődést egy-egy téma iránt, legyen az a lovagkor, az élővilág, vagy történelmünk fontos eseményei. Az aktuális hónap ünnepeit, évfordulóit is felsorolja, ezekből néhányat kiemelve pár mondatban bemutatja őket.

A klub című rovat elsődlegesen a lányokat szólítja meg. Szépségápolási, egészséggel kapcsolatos tanácsokkal lát el, bepillantást enged a sztárok titkaiba, életébe. Havonta egy-egy hobbiállat bemutatása is terítékre kerül, továbbá recepteket, barkácsötleteket, horoszkópot tartalmaz. A fiúk sem maradnak olvasmány nélkül: a futball oldalakon egy-egy híres klubcsapat játékosait ismerteti meg, a nevektől kezdve a pályán való elhelyezkedésükig, testmagasságukig részletezi a focistákat. A játék című rovat a legújabb számítógépes játékokból ad ízelítőt, továbbá a humor és a rejtvény sem hiányozhat az újságból.

A nyelvi oldalak az angol és a német nyelv tanulásához adnak segítséget játékos feladványok, versek, viccek és fejtörők formájában. A folyóirat közepén fekete-fehér mellékletben tantárgyakhoz (környezetismeret, matematika, szövegértés-szövegalkotás, olvasónapló, önismeret) kapcsolódó feladatokat, szórakoztató rejtvényeket, furfangos fejtörőket és keresztrejtvényeket is találhatunk. Külön feladatok készülnek – nehézségi fokuk megjelölésével – harmadikosoknak és negyedikeseknek. Vannak köztük logikus gondolkodást, illetve szélesebb ismeretet igénylő feladványok is.

A Tudorka magazin mindazon kisdiákok (és szüleik) figyelmébe ajánlható, akik nem elégednek meg az iskolában tanultakkal, és szeretnének többet megtudni a körülöttük lévő világról, legyen az csillagászat, őslénytan vagy akár szűkebb környezetünk, országunk részletesebb megismerése.

Lipovics Dóra

2014.09.17