XV. Tatai Vadlúd Sokadalom

Az Öreg-tónál

November 27-én és 28-án (pénteken és szombaton) immár 15. alkalommal rendezik meg a Tatai Vadlúd Sokadalom fesztivált a tatai Öreg-tó keleti partján, az Építők parki madármegfigyelő toronyban. A részletes program a fesztivál honlapján megtekinthető.

A 220 hektáros tatai Öreg- tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. Különlegessége abból adódik, hogy a tó egy része a város központi részén, a számos kultúrtörténeti emléket felvonultató belvárosban helyezkedik el. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál találtak éjszakázó- és pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet itt töltsék, és február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. Tízezres tömegeik lenyűgöző látványosságot jelentenek valamennyi természetbarát számára. A nagy tömegben áttelelő nagy lilikek, vetési és nyári ludak mellett olyan ritkaságnak számító vadlúdfajokat is megfigyelhetünk itt, mint amilyen a vörösnyakú lúd, a kis lilik, a rövidcsőrű lúd, az örvös lúd, vagy az apáca lúd.

A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált szerveznek a megyei természetvédők, ami gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján. Mindenki számára lesz lehetőség teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók ezek az egyébként félénk madarak. De egyedülálló módon, Orbán Zoltán kiváló ornitológus tolmácsolásában nagykivetítőn is nyomon követhető a vadludak ki-és behúzása, valamint a tavon zajló események. A délelőtti körkapcsolás révén pedig hazánk nemzetközi jelentőségű vadlúd vonuló helyeiről kaphatunk közvetlen információkat. 

A nap folyamán több alkalommal lesz madárgyűrűzés, melynek során a madarak kézben láthatók és fotózhatók, és ami mindig különleges élményt jelent kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Továbbá előadásokkal, kiadványokkal, különböző élőállatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi, szaktanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, zöld civil szervezetek bemutatkozó standjaival, teleszkópok és kézi távcsövek tesztelési lehetőségével és számtalan színes programmal vár Mindenkit a Tatai Vadlúd Sokadalom, ahol a helyi termelők finomságait kóstolgatva a vásározók színes adventi forgatagában is elmerülhetünk.  

A fesztivál díszvendége idén a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság. A nemzeti park bemutatkozása mellett számos, az igazgatóság által működtetett természetvédelmi programról, valamint nagyközönségi akciókról és programajánlatokról is tájékozódhatnak az érdeklődők. 

Az általános iskolák előre meghirdetett vetélkedője mellett a rendezvény idején kerül sor az egész napos madármegfigyelő versenyre is. A versenyben különböző kategóriákban 3 fős csapatok vesznek részt. Céljuk, hogy minél több madárfajt lássanak kijelölt területen. A versenynek pontos szabályai vannak, a verseny végi összesítést pedig komoly szakemberekből álló zsűri végzi.  

A játszóházban a gyerekek természeti témájú mesékkel, mesekönyvekkel is találkozhatnak a rendezvényen, és izgalmas játékokon keresztül tudhatják meg, hogy melyik a leggyorsabb vadlúd, hányféle színű lehet egy gólya, ha fehér, vagy ha fekete. De készül kukorica- és szotyikép, madáretető és madárkalács is. Lesz békamentés és békakérdezgető, nyomolvasó játék, madárszínező, madárrajzoló, és a helyi Pötörke Népművészeti Egyesület egy táncházzal is vár minden érdeklődőt.

Látogasson el Tatára, a vadludak városába, és legyen részese Ön is ennek az egyedülálló fesztiválnak! A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes. A fesztivál akadálymentesített környezetben, betonozott tóparti úton, utcai öltözékben élvezhető.
További információ, valamint a részletes program megtalálható a rendezvény honlapján: www.vadludsokadalom.hu 

A rendezvény szervezői: 
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoport 
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 
Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület 

2015.11.23