Istenek, emberek, halottak

A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye Sopronban

Első vidéki városként Sopronban kerül bemutatásra az a válogatás, mely a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének kiemelkedő alkotásait vonultatja fel. A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy-termében nyíló kiállítás közel három hónapon át, 2015. december 6-tól 2016. február 21-ig látogatható.

„Nagy öröm számunkra, hogy a Szépművészeti Múzeum felújítási munkálatai miatt egyáltalán lehetőség nyílt arra, hogy állandó kiállításából bemutathatjuk városunkban ezt a népszerű gyűjteményt. Az ókori Egyiptom mindenkinek a fantáziáját megmozgatja, és ez a válogatás kiválóan reprezentálja ezt a varázslatos világot” – mondta el Horváth Zoltánné, a kiállítást szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye Közép-Európa egyik leggazdagabb kollekciója, melyből harminc kiemelkedő remekmű érkezik Sopronba. Az állandó kiállítás alapkoncepcióját megőrizve az érdeklődők nem kronologikus, hanem tematikus elrendezésben láthatják az alkotásokat.

„Ez a tematikus beosztás látványos, a látogatók számára jól érthető, ugyanakkor szakmailag is helytálló módon tárgyalja az ókori Egyiptommal kapcsolatos legfontosabb ismereteket. A hármas bontás ugyanis lehetőséget ad az egyiptomi világnézetben megjelenő három alapvető csoportnak, az emberek, az istenek és a halottak szférájának bemutatására” – mondta el Dr. Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője.

A Sopronba érkező összeállítás legértékesebb darabjai között van az i.e. 7-6. századi bronz Ülő macska, a négyezer éves vízilóagyarból faragott, mágikus erővel felruházott Varázsbot, Rer koporsója és benne fekvő múmiája, a halotti kultusz fontos részét alkotó aranyozott maszk, valamint a közel életnagyságú királyfejet ábrázoló szobortöredék, melynek feltételezett eredeti állapotát rajzos rekonstrukció ábrázolja. A kiállítás központi elemeként a Munkácsy-teremben felépül egy sírkamra is, melynek az ókori Egyiptomban azért volt nagy jelentősége, mert itt találkozott az élők, a holtak és az istenek szférája.

A kiállítás 2015. december 6-tól 2016. február 21-ig látogatható (december 24-én zárva) hétfőtől vasárnapig, délelőtt 10 és délután 18 óra között, a felnőtteknek szóló jegyek 1800 forintba, a diák és nyugdíjas belépők 900 forintba, a családi bérletek pedig 3600 forintba kerülnek (6 éves kor alatt a kiállítás díjtalanul látogatható). A kiállítás látogatása csoportoknak csak előzetes bejelentkezés alapján lehetséges, további információ és elérhetőségek a Pro Kultúra Sopron honlapján találhatók.

2015.11.19