A világjáró operaénekes Győrben

Miklósa Erika volt a Szabadhegyi Találkozások vendége

November 12-én már 30. alkalommal került sor a Szabadhegyi Találkozások programjára a József Attila Művelődési Házban. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnővel beszélgetett, aki Kiskunhalason született, innen indult tehetsége révén bejárni a világot. A rendezvényt ezúttal is telt házzal zajló, hatalmas érdeklődés kísérte.

A beszélgetés során egy rendkívül szimpatikus, közvetlen, határozott, magabiztos egyéniséget ismerhettünk meg Miklósa Erika személyében. Családjában komoly hagyományai voltak a sportnak, így gyermekkorában ő is sportolónak készült, de egy baleset miatt sajnos abba kellett hagynia a versenyzést. Gimnazistaként az éneklés felé fordult: esküvőkön, családi rendezvényeken lépett fel. Egy alkalommal felfedezte Madai Lilla énektanár, aki ezt kérdezte tőle: „Tudod-e, kislány, milyen kincs van a torkodban? A világ legjobb Éj királynője lehetnél!”. (Erikának ezt kitartó, szorgalmas munkával sikerült is elérnie, ez a szerep hozta el számára a világhírnevet.) Ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni az énekléssel. Először a szegedi konzervatóriumban tanult, amelyet fele idő alatt végzett el. Nagyon gyorsan fejlődött, később ösztöndíjasként Philadelphiában, majd Milánóban képezte magát.

Ő volt minden idők legfiatalabb magánénekese a budapesti Operaházban, ahol bemutatkozásakor a Varázsfuvolából Papagena áriáját énekelte. 22 évesen már Brüsszelben szerepelt, ezzel megkezdődött nemzetközi karrierje. Különleges hangjával meghódította a világot, bejárta a leghíresebb operaházakat Londontól New Yorkig. A világhírű Metropolitanben is eltöltött 3 évet. A New York Times ezt írta róla 2010-ben: „Ami igazán különlegessé tette az előadását, éneklésének lírai finomsága és sötét mélysége, olyan tulajdonságok, melyek ritkán párosulnak ezzel a karakterrel”.

Hosszú ideig járta a világot, de mindig hazajött, 20 éve már Bakonykúti – egy fejér megyei gyönyörű kis falu – jelenti számára a hazát, ahol jelenleg is él, és nagyon jól érzi magát. Amit lehetett, azt elérte az éneklésben! A legmagasabb kitüntetésekkel díjazták, 2012-ben kapta meg a Kossuth-díjat, a Prima Primissimát és a Fair Play-díjat, melyre a legbüszkébb. Rendszeresen ad jótékonysági koncerteket, szívesen segít másokon, ha szükséges – szociálisan érzékeny típus.

Megtudtuk, hogy egyáltalán nem izgul a fellépések előtt, hanem várja a szereplést, szereti a kihívásokat. Szerepálma még Violetta, Verdi Traviátájában. Nagyon jól érezte magát a Virtuózok zsűrijében, és a tavasszal induló következő műsorban is ott lesz. Tervei között szerepel, hogy énekiskolát akar létrehozni, mert minél több fiatalnak szeretné átadni tudását.

Korábban ezt nyilatkozta: „...én sportolónak indultam, és lelkileg az is maradtam. Ez a mentalitás, a küzdeni tudás sokat segít nekem, mert az énekesi pályához ugyanúgy állóképesség, türelem, kitartás és szorgalom kell. Valamint fegyelem, ami hosszú távon nagyon kifizetődik.”

Életében a következő években a család felé terelődik a hangsúly, férjével, Zsolttal örökbe fogadtak egy kislányt, aki bearanyozza napjaikat, nagyon boldogok. Már a kapcsolatuk kezdetén elhatározták, hogy örökbe fogadnak egy gyermeket, ez számukra a világ legtermészetesebb dolga, de reméli, hogy lesz még közös gyermekük is. A kicsi megváltoztatta az életét: sokáig a karrier építése volt a legfontosabb számára, most pedig külföldi fellépéseket utasít vissza. Vallja, hogy minden gyermeknek joga van a szeretetre.

Kiderült, hogy a világsztár is ember, aki a saját útját járja! Megtudtuk tőle, hogy a legnagyobb világsztárok is teljesen normális emberek. Az igazán nagy művészek a valóságban élnek. A művésznő sose feledte el, hogy a legfontosabb, „embernek maradni, minden körülményben”, hiszen ugyanazok az emberek állnak a visszafelé vezető úton is.

Sulyok Attiláné
Fotók: Szabó Béla

Forrás: http://www.femina.hu/hazai_sztar/sztarlexikon/miklosa_erika/miklosa_erika_eletrajz 


2015.11.13