Francia Nyelvű Belga Filmnapok az Urániában

MTI

Francia Nyelvű Belga Filmnapokat rendeznek jövő héten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol három kortárs belga filmrendező egy-egy francia nyelvű játékfilmjét, valamint rövidfilmeket is láthat a közönség november 18. és 20. között.

Két év kihagyás után rendezik meg ismét a vetítéssorozatot, amelynek fő célja, hogy bemutassa azokat a hazájukban sikeres és tehetséges belga filmrendezőket, akiknek filmjeit még nem láthatta moziban a magyar közönség – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. A filmnapok november 18-i megnyitóján Camille Meynard Tokyo Anyway című filmdrámáját vetítik a rendező jelenlétében. A film négy, harmincas éveiben járó brüsszeli fiatal történetét mutatja be, akiknek hirtelen a feje tetejére áll az életük. A filmbeli jelenetek nagy része improvizáció, a rendezőt az érdekelte igazán, hogy miként gondolkodnak a világról a mai harmincasok, ennek megértéséhez a történetet csupán vázként használja az alkotó.

A filmet a főváros mellett Szegeden, a Belvárosi Moziban és Veszprémben, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban is bemutatják majd; Camille Meynard a budapesti premiert követően a veszprémi előadásra is ellátogat. A filmnapok keretében további két játékfilm és egy rövidfilm-összeállítás is forog majd az Urániában. A korábban Cannes-ban is díjat nyert rendező, Benoit Mariage új filmje, A zebra csíkjai című tragikomédia főszereplője egy sportmenedzser, aki épp a következő nagy futballsztárt keresi Elefántcsontparton. Amikor rátalál egy fiatal tehetségre, Belgiumba viszi, hogy bajnokot csináljon belőle, de a kommunikációs nehézségek hol tragikus, hol komikus félreértéseket okoznak.

Kadija Leclere rendező belga-marokkói-francia koprodukcióban készült, Egy zsák liszt című filmdrámájához saját életéből merített ihletet. Az alkotás olyan kérdéseket feszeget, mint a nyugati és keleti kultúrák különbözősége, a fiatal lányok kibontakozó nőiessége, a nők által elfoglalt hely a marokkói társadalomban, vagy a generációk közt lappangó konfliktusok. A program zárásaként fiatal, francia nyelvű belga alkotók osztják meg a közönséggel rövidfilmjeiken keresztül a barátságot kikezdő versengésről, az önmagunkkal való megbékélésről, vagy például egy különös lottónyereményről szóló történeteiket. A filmeket francia nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással vetítik.

A Francia Nyelvű Belga Filmnapokat 2006 óta évente rendezik meg Magyarországon, legutóbb 2012-ben tartották meg az eseményt. A novemberi vetítéssorozat a Wallonie-Bruxelles Nemzetközi Kapcsolatok Irodája, a Belga Királyság Nagykövetsége és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forrás: MTI

2015.11.15