A Győri új tárlat meglepetései

Kiállítás a Marcal Étteremben

A győri Marcal Étteremben újabb művészeti kis műhely varázsolódott november 5-én, csütörtökön délután, ahol kiállításmegnyitóval, kötetbemutatóval, zenei csemegékkel is gazdagabb lehetett a jelenlévő érdeklődő. A pálfai születésű, és ma is ott élő festőnő, Monhaltné Patkós Mária alkotásainak legjavát hozta el Győrbe.

Ahogyan a tárlat is tükrözi, Monhaltné Patkós Mária szívesen válogat a témák között: fest tájképet, csendéletet, néha portrét. Újabban a lírikus fikciók és az álomképek kissé szürrealisztikus megjelenítései állnak hozzá igazán közel. Monhaltné 1998 óta fest, betegségből menekült a művészetbe, ami megnyitotta számára az utat a pozitív életszemlélet felé. Autodidakta módon képezi magát, szívesen megy alkotótáborokba, művésztelepekre. Sokat tanult, elsősorban Sáska Tibor festőművésztől, akit mesterének tart. 1998 óta a Tolnai Bárka Művészeti Szalon tagja. Több helyen volt másokkal közös kiállítása, de egyre több az egyéni kiállításra szóló felkérése is. Ilyen a győri meghívás is, ahol lehetősége nyílt, hogy bemutassa alkotásait. Monhaltné hiszi és vallja: „Nincs szebb dolog a világon, mint amikor az ember egy festményével is meg tudja formálni a világot!”.

Marika örömfestőnek tartja magát, mivel elsősorban a maga örömére fest, és ha alkotásai másoknak is tetszenek, az dupla öröm számára. Monhaltné győri kiállításának a mottója nagyon szép: „Föld és Ég között járok. Megyek, repülni vágyok. Álmom, hogy mindezt megtalálom.” (Laczkó János)

Laczkó Jánosnál aligha lehetne találóbban megfejteni a valódi művészet titkát. Marika festményei is bizonyítják, hogy műveiben ezt érti, tudja, ismeri. Igen értékes művészi technikával készített művekkel is meglepte a festő vendégeit. A zománcfestékkel készített festményein árad a ritka erős fény, a színpompa, csillogó világ, erő, fény, eget-földet besugárzó érzelemvilág. A rézkarcok finom kidolgozása, a törékeny motívumok, az égies fuvallatok ritka pillanatokat hoznak mindenkinek. Kevés női festő képes ma Magyarországon ilyen alkotások készítésére, bemutatására. A győri Marcal Étterem élén, a művészbarát Egyházi László és családja immár sokadik alkalommal fogadta szeretettel a közreműködő művészbarátokat is.

Harcsás Judit újságíró végtelen szeretettel mutatta be a művészasszonyt. A kiállítása megnyitásával örömöt, boldogságot és belülről sugárzó mosolyt varázsolt a jelenlevők arcára. A sokadik rendezvényt levezető háziasszony Laczkó Jánostól idézve köszöntötte a résztvevőket:

„…Mint egy megsebzett vadállat mászkálok föl, s alá
Megyek folyton folyvást, de nem tudom, hová…
Föld és Ég között járok, nem találom a valós világot…
Megyek, de lebegni, repülni vágyok,
Álmom várom, hogy mindezt megtalálom.
Szeretni és szeretni hagyni vágyom,
ez legyen adományom…”

A család tagja, Monhalt Ákos igazi zenei virtuóz, aki zongora improvizációi mellett Liszt Ferenc Szerelmi Álmok című darabjának bemutatásával mindenkit lenyűgözött. P. Nagy Gabi költő, előadóművész gyönyörű verseket hozott, izgalmas előadásmódjával az álmodó nézőt is biztosan a földi valóságba terelte.

Klein János rövid művészeti verssel köszöntötte a festőt. Klein Magdát Monhaltné kérte fel, hogy olvassa fel az András fia által írt rövid családi prózát. Édesanyára, a művészre, az emberre büszke család hatalmas szeretettel ölelte magához a festőművészt, Marikát. Ritka szép gondolatok szóltak a fiútól az anyához. Miklós Krisztina, a család régi művész barátja, Mórról jött énekes, festő. Itt most énekesként mutatkozott be. Népdalcsokorban hozta el az évszak legszebb virágait. Gyönyörű szép magyaros hímzésekben gazdag öltözéke a nap egyik külön esztétikai csemegéje volt. Gősi Valéria költő elhangzott versei ősbemutató jellegűek voltak, most először hallhatta őket a közönség a költőtől. Finom, lágy, kicsit a rézkarcokra is emlékeztető vallomásokat kaptunk Valikától. Gősi Valéria Hódolat a tavasznak című verseskötete a napokban jelent meg. Reméljük, még szép írói vándorutat fut be a kötet.

A rendezvény végén a festőnő egyik alkotását ajándékozta az Egyházi családnak. A család képviseletében Egyházi Dávid vette át a festményt. A rendezvényről Gősi Ferenc készítette a fotókat.

Monhaltné Patkós Mária kiállítása 2016. január 10-ig lesz látogatható a győri Marcal Étteremben. Reméljük, minél többen megtekintik a kiállítást, amit megtehetnek egy családias vendéglátás mellett is.

 

Az együttműködés folytatódhat 2016-ban is, köszönhetően az Egyházi család támogatásának, és sok értékes, még ismeretlen művész bemutatkozását segítheti ez a pártfogás.

Köszönjük a szervezők nevében is!

Klein János
Fotók: Gősi Ferenc

2015.11.13