Egy legendára emlékezünk: Grace Kelly


Grace Kelly, a filmsztárból lett hercegné 86 éve született Philadelphiában. A huszadik század egyik legismertebb amerikai színésznője volt, akit világszerte csodáltak és tiszteltek. Stílusteremtő külseje, III. Rainier monacói herceggel kötött házassága, illetve jótékonysági munkája révén is történelmet írt.

Grace Kelly családja országszerte népszerű és ismert volt. A kislány Grace katolikus nevelést kapott, korán elkezdett balettezni, és színésziskolába járt. A gyönyörű Grace-t a családban „rút kiskacsának”, vagy egyszerűen csak „kis vakaréknak” nevezték. Családja rosszallása ellenére Grace Kelly mindenképpen színésznő szeretett volna lenni, és Hollywoodba költözött.

Pályája modellkedéssel indult, majd 22 évesen szerepelt első, Fourteen Hours („Tizennégy óra”, 1951) című filmjében. Ezután következett a Délidő (1952), majd a Mogambo (1953), ami a kenyai dzsungelben játszódik, és egy szerelmi háromszögről szól Grace Kelly, Clark Gable és Ava Gardner között. A filmben játszott szerepért a legjobb női mellékszereplő díjra jelölték, de azt végül Donna Reed kapta a Most és mindörökké című filmben játszott alakításáért.

Alfred Hitchcock három filmjében is szerepelt, a Gyilkosság telefonhívásra, a Hátsó ablak és a Fogjunk tolvajt! című filmekben. 1955-ben megkapta a legjobb női főszereplő Oscar-díját a Vidéki lány című filmben nyújtott alakításáért. Utolsó filmje a Felső tízezer (1956) volt. Esküvője után még többször megkeresték filmszerepekkel (például Alfred Hitchcock a Marnie címszerepével), ám Rainier herceg és Monaco népe ellenezte a további filmezést.

Elegáns és visszafogott stílusa meghatározó tényezője volt az ötvenes évek amerikai divatjának. Megjelenése egyszerű, letisztult, mégis ízléses volt. A rövidlátó Grace stílusos divatkellékké tette a szemüveg viseletét, emellett kedvenc kézitáskájának köszönhetőn hozzájárult a „Kelly bag“ megszületéséhez. A Divatakadémia 1956-ban őt választotta a legigényesebben öltözködő színésznőnek. Grace Kelly híres-neves esküvői ruháját az Oscar-díjas jelmeztervező, Helen Rose álmodta meg, az elkészítésén pedig kb. 35 varrónő dolgozott hat héten át.

Ifjúkori heves és viharos magánélete megállapodni látszott, mikor Franciaországban, a Cannes-i Filmfesztiválon megismerkedett III. Rainier monacói herceggel. A szimpátia kölcsönösnek bizonyult, és Hollywood üdvöskéjéből nemsokára Monaco hercegnéje lett. A szerelembe esett színésznő és a monacói herceg polgári esküvőjére 1956. április 18-án, a templomi szertartásra pedig 19-én került sor. Az „évszázad esküvőjének“ fémjelzett házasságkötést Európa-szerte közvetítették.

Az esküvő utáni évek viszonylagos boldogságban teltek, noha Grace egész további életében nem tudta feldolgozni, hogy a színészetet abba kellett hagynia. A hercegi párnak három gyermeke született: Caroline monacói hercegnő, I. Albert monacói herceg és Stephanie monacói hercegnő. 1982. szeptember 13-án, 52 éves korában Grace hercegnő autóbalesetet szenvedett Monacóban. Nem nyerte vissza az eszméletét, és másnap belehalt sérüléseibe. A vele utazó Stephanie hercegnő könnyebb sérüléseket szenvedett. Grace Kelly 1956 és 1982 között, 26 éven át volt Monaco hercegnéje. A monacói Szent Miklós-katedrálisban helyezték örök nyugalomra, ugyanúgy, mint III. Rainier herceget, aki 2005-ben, 56 év uralkodás után hunyt el. 2013-ban életrajzi film készült róla Grace – Monaco csillaga (Grace of Monaco) címmel.

(Forrás: wikipedia)

Forrás: kultura.hu

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.11.12