Bemutatkozott a Lengyel Intézet

A XV. Győri Könyvszalonon

A XV. Győri Könyvszalon programjaként, november 6-án, a Kisfaludy Károly Könyvtár muzeális gyűjteményében került sor a Lengyel Intézet bemutatkozására Jarosław Bajaczyk igazgatóhelyettes, valamint Felvidéki Eszter programvezető közreműködésével. Az intézet 1939-ben alakult, 2014-ben ünnepelhette 75 éves jubileumát.

Fennállása alatt több helyszínen működött: volt a Múzeum körúton, a Váci utcában, majd az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán – mára elmondható, hogy Budapesten működik a legrégebb óta Lengyel Intézet.

A háború kezdetén úttörő feladatot látott el a Magyarországra menekülő emberek segítésében és érdekvédelmében. A második világháborúban Európa-szerte szüneteltek a Lengyel Intézetek, ám mivel Magyarországon voltak a legkedvezőbb feltételek, szerencsére itt továbbra is fennmaradt. Az évtizedek során több néven üzemelt: 1951 és 1964 között (ekkor működött a Váci utcában) Lengyel Olvasóteremként, 1964 és 1999 között Lengyel Tájékoztató és Kulturális Központként, 1994-től pedig visszavette a Lengyel Intézet nevet.

Sokoldalú tevékenységet fejtenek ki: politikai vitakörök, filmvetítés, lengyel művészek népszerűsítése, működtetnek lengyel boltot, ahol hazai termékeket, iparművészeti cikkeket lehet vásárolni. Úttörő szerepet játszik a lengyel nyelvoktatásban, a lengyel nyelvi lektorátusok segítésében, a nyelv népszerűsítésében; Magyarországon két tudományegyetemen is működik lengyel intézet.

A program során felszólalt a megyei könyvtár igazgatója, dr. Horváth Sándor Domonkos, aki tájékoztatta az egybegyűlteket arról, hogyan ismerkedett meg a lengyel kultúrával, majd köszönetet mondott a könyvtár számára átnyújtott, lengyel könyveket tartalmazó ajándékcsomagért.

Csiszár Antal
Fotók: Pollreisz Balázs, Bedő Mónika


2015.11.12