A felnőtté válás története

Gion Nándor klasszikusa Sopronban

Gion Nándor A kárókatonák még nem jöttek vissza című színpadi játékának a bemutatója lesz november 3-án 17 órakor a Soproni Petőfi Színházban. Az ifjúsági bérletben látható előadás a Zentai Magyar Kamaraszínház produkciója. A rendező Perényi Balázs.

Az előadás a felnőtté válás története, amelyben mindannyian szembetalálkozhatunk álmainkkal – elvégre ki ne akarná megváltoztatni maga körül a világot azért, hogy abban igazi otthonára leljen?

Perényi Balázs rendező így vall erről: „Ritka az olyan élő, karakteres gyerekhős az irodalomban, mint Gion Nándor hősei. Még ritkább, ha egy egész csapat, a galeri ilyen hiteles alakokból áll. A szerző minden egyes figuráját belülről látja, mozgatja – szétosztja magát közöttük. Ezért aztán mondataik élnek, megelevenednek a színpadon, alig kellett hozzá írni, vagy belenyúlni a dialógusokba.

Kevés fontosabb esemény van egy ember életében, mint a felnőttvilág természetének megtapasztalása, amikor szembesülünk annak hamisságával, kegyetlenségével, azzal, hogy nincs mindig igazság, és nem mindig győz a jó. Mert tizenévesen hősök vagyunk még; lelkesedünk, szövetkezünk, küzdünk. Nagyon nem mindegy, hogy ki mellé állunk, kit követünk. Gergiánt, a madarakat védő vadőrt, vagy a csikóikat habosra hajszoló Ságikat, esetleg a madárrajzainkat részegen lemosató orvvadász kocsmárost. Ezekkel az erős, már-már szimbolikus felnőtt alakokkal találkozik ez a nagyszerű kamasz gyerekcsapat.

Nemzedéki dráma Gion Nándor története, érvényes mindenhol és minden időben. Drámai a szó köznapi értelmében, de drámai színházi értelemben is – emberi szituációkkal, konfliktusokkal, cselekvéssel mesél történetet. Kalandos, játékos ez a történet, és tele van humorral és emberséggel.”

A darab szerepeiben Rutonić Róbert, Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Papp Arnold, Virág György, Kálló Béla, Nešić Máté, Nagyabonyi Emese és Varga Tamás láthatók.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.11.03