1381

Nagy siker volt a magyar rendezésű WOMEX


A műfaj meghatározó képviselőinek elismerésével és az életműdíjas szenegáli zenész, Cheikh Lô koncertjével véget ért a nemzetközi világzenei színtér legrangosabb eseménye, a WOMEX. A négynapos budapesti rendezvénysorozatnak a Müpa, a Bálna és az A38 Hajó adott otthont.

A régióban elsőként Budapest adott otthont – a Piranha Arts és magyarországi partnere, a Hangvető szervezésében – a világzene legfontosabb nemzetközi eseményének, a WOMEX-nek, melyre több, mint 2500 küldött érkezett a világ 90 országából.

„Első kelet-közép európai házigazdaként az is célunk volt, hogy kaput nyissunk Magyarország és Kelet-Európa, illetve a világpiac között. Az idei WOMEX-re újonnan érkezők nagy száma bizonyítja, hogy törekvésünk nem volt hiábavaló” – mondta Weyer Balázs programigazgató.

Sosem lépett fel még ennyi magyar és kelet-európai zenekar a WOMEX-en, és visszajelzéseik szerint szinte mindannyian élni is tudtak a lehetőséggel, amely koncertmeghívásokhoz, lemezszerződésekhez, sajtóérdeklődéshez vezetett. A magyar zenekarok közül a megnyitógála, a Gypsy Heartbeats résztvevői – a Romengo, Palya Bea, Szalonna és Bandája –, illetve a Cimbalomduó, a Buda Folk Band és Herczku Ági zenekara egyaránt komoly érdeklődésről számoltak be, ahogy a külföldi szakemberek részéről is rengeteg elismerés hangzott el.

A budapesti WOMEX hatalmas sikere az is, hogy a rendezvény történetében hosszú évek óta először minden jegy elkelt a koncertnapokra, és mintegy 150-nel több külföldi szakember érkezett hazánkba, mint a tavalyi rendezvényre.

A nemzetközi világzenei expo a díjátadó ceremóniával és az idén életműdíjas Cheikh Lô koncertjével ért véget. A WOMEX Szakmai Kiválósági Díját a Hermes Records alapítója, Ramin Sadighi kapta, a Kiadói Díj nyertese a Glitterbeat lett.

Az idei, sorban a 21. eseményen 1500 szervezet képviseletében több, mint 2500 küldött érkezett a világ mintegy 90 országából, köztük 875 koncert- és fesztiválszervező, 500 kiadó és terjesztő, több, mint félezer menedzser, producerek, ügynökségek képviselői. 270 standon majd’ 700 kiállító vett részt, képviselve 54 országot, és több, mint 60 koncerten félszáz országból érkező 280 művész lépett fel a rendezvény ideje alatt a 7 színpadon.

A rendezvényen a szakmai megbeszélések mellett diplomáciai találkozókra, konferencia-beszélgetésekre is sor került, amely sok új nemzetközi kezdeményezés első lépése lehet.

A világzenei eseménynek jövőre a spanyol Santiago de Compostela ad otthont, 2014 után immár másodszor.

Forrás: langologitarok.blog.hu

2015.10.28