2078

Voices of 2014 – világsztárok Győr belvárosában

Képriport

Szeptember 6-án szombaton varázslatos hangok vonták hatásuk alá a közönséget a Széchenyi téren: a Plácido Domingo’s Operalia 2014, a Los Angeles 2014 sztárjai koncerteztek a győri belváros lenyűgöző barokk terén közvetlenül a nemzetközi operaverseny után. Sztárvendégként a világhírű kaliforniai szoprán, az Operalia 2009 Zarzuela nyertese, Angel Blue, valamint az ünnepelt tenor, Stefan Pop lépett fel a csodálatos estén.

Az opera, operett, musical és balett irodalom válogatott gyöngyszemeinek megszólaltatásában természetesen a Győri Filharmonikus Zenekar is közreműködött Michalis Economou, az Athéni Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójának vezényletével. A másfél órás koncerten – amelyet a végére sajnos majdnem teljesen tönkretett a felhőszakadás – a két évtizeddel ezelőtt, Plácido Domingo által alapított Operalia verseny mostani és korábbi győztesei vonultak fel, ahol igazi különlegességet jelentett, hogy a fellépők között az idén 35 éves Győri Balett társulata mellett egy helyi trombitaművész, Vörös Ádám is ott szerepelt.

A fellépők közvetlenül napjaink legrangosabb énekversenyének döntőjéről, az évente más és más országban megrendezésre kerülő Plácido Domingo’s Operalia koncertsorozatáról érkeztek Győrbe. Idén augusztus 25. és 30. között a Los Angeles Opera adott otthont az Operalia döntőinek, ahol az operaház zenekarát ezúttal is Plácido Domingo vezényelte. Az estnek a világklasszis amerikai szoprán, Kalifornia 2006-os szépségkirálynője, Angel Blue és az ünnepelt román tenor, Stefan Pop voltak a sztárvendégei.

Angel Blue napjaink egyik legsokoldalúbb énekese, aki az operaszínpadokon és a könnyűzenei stadionkoncerteken is hatalmas sikereket arat. Plácido Domingo estjei mellett Brian McKnightDonna SummerRuben StuddardChariceChaka KhanJewelDavid Foster show-inak is gyakori sztárvendége. Stefan Pop 2010-ben a milánói Teatro alla Scala operában megrendezett Plácido Domingo’s Operalia első- és közönségdíjasa lett. Nemzetközi karrierjének elindulásában nagy szerepet játszott a Teatro dell’Opera di Roma operaházban, Franco Zefirelli rendezésében bemutatott Traviata produkció, melyben Alfréd szerepét énekelte.

Andreas Magony, az esemény egyik ötletgazdája az MTI-nek elmondta: a két pécsi alkalom után Győrben másodszor megrendezett gála különlegessége, hogy olyan sztárok léptek fel az ingyenes koncerten, akiknek az előadásaira hónapokkal előre nem lehet jegyet szerezni a világ nagy koncerttermeibe se. Megemlítette, hogy az idei győztes, Mariangela Sicilia a párizsi operaházban lép fel, a 2010-ben diadalmaskodó Stefan Pop a milánói Scalába készül, a 2009-ben a díjat elnyerő Angel Blue pedig nemsokára Londonba költözik egy előadás miatt.

A koncert fantasztikus hangulatát képriportunk a lehető legszemléletesebben próbálja meg visszaidézni.

Fotók: Molnár György
a Győri Fotóklub egyesület tagja


2014.09.08