Véget ért a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál Szolnokon


Október 15. és 18. között rendezték meg az idei szolnoki Nemzetközi Filmfesztivált, melynek fődíját a Globál menü, Novák Tamás 52 perces mozija nyerte. A fesztiválra nevezett 256 filmből 40 került a versenyprogramba, és 15 az információs vetítések közé, melyeket három napon át nézhettek az érdeklődők a szolnoki Tisza Moziban.

Novák Tamás filmje azt a témát járja körül, hogy a jóléttel növekszik az igény a minőségi ételek fogyasztására, de a tömeggyártás miatt a táplálék forrásától távol került a fogyasztó. A szemle második helyezettje Tamar Baumgarten filmje, a Big Earth Data – The Digitalized Planet (Nagyvilági adatok – A Digitalizált bolygó) lett, a harmadik díjat Lerner János és Nógrádi Tímea kapta A természetfilm magyar találmány? című alkotásukért.

A zsűri tagjai Kiss László (a zsűri elnöke) csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Zalán Vince filmkritikus, szerkesztő, címzetes egyetemi docens, Balázs Béla-díjas és Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója voltak.

A fesztivál filmjei közül tizenkilenc a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült. Köztük van a fődíjas Globál menü is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1 millió forintot ajánlott fel a fesztiválon bemutatott kiemelkedő filmalkotások díjazására. Az első három helyezett Dr. Kollarik Tamástól, a Médiatanács tagjától, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátorától vette át a díjat a Szolnoki Galériában. Dr. Kollarik Tamás így foglalta össze a programot: „Nagy siker a magyar kultúrának és a filmes szakmának is, hogy már a legrangosabb fesztiválokon is jelen vannak a Médiatanács által működtetett Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott alkotások. A Médiatanács rendkívül büszke ezekre az alkotásokra és a filmkészítőkre. Külön örülünk annak, hogy a magyar nézők mellett nemzetközi fesztiválokon is egyre sikeresebben szerepelnek ezek a produkciók, hiszen már több, mint 200 fesztiválszerepléssel és több, mint 70 díjjal büszkélkedhetünk.”

A zsűri különdíjait Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója adta át Mosonyi Szabolcsnak Vad Szigetköz – A szárazföldi delta és Rémi Briandnek Lo című filmjéért. Medveczky az eredményes együttműködésre hívta fel a figyelmet. „A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. közszolgálati feladatai között kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a tudomány eredményeit megismertesse a széles közönséggel. Ennek részeként tűzzük rendszeresen műsorra azokat a tudományos tematikájú filmeket, amelyek a Médiatanács támogatásával készülnek el. Külön öröm számomra, hogy Szolnokon, a Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon egy ilyen film, Novák Tamás Globál menü című alkotása nyerte meg az első díjat.”

A Magyar Tudományos Akadémia elismerő oklevelét Jean-Christophe Ribotnak adta a Rosetta Comet Chaser: A Journey to the Origins of Life (Rosetta az üstökösvadász: utazás az élet eredetéhez). A díjat Rédey Soma, a Magyar Tudományos Akadémia Kommunikációs Főosztályának főosztályvezető-helyettese adta át.

Nyolctagú diákzsűri is értékelte a bemutatott filmeket. A Színház és Filmművészeti Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói Sarah Moon Howe The Kangaroo Complex (A kenguru komplexus), Csörköl Zsolt Az utolsó csepp, Mosonyi Szabolcs Vad Szigetköz – A szárazföldi delta és a szemle fődíjas Novák Tamás Globál menü című alkotását emelték ki.

1969-ben volt az első filmfesztivál Szolnokon. Demeter István fesztiváligazgató 1988 óta tartja kézben a rendezvényt, mely 2001 óta páratlan évben tudományos, páros évben képzőművészeti filmfesztivál. Demeter István örül annak, hogy többen mondták: „Szolnok az Alföld Párizsa. Magyarország legöregebb filmes rendezvénye egyben a legfiatalosabb is, hiszen már évek óta a közönség nagyobb részét a különböző egyetemek hallgatói adják, akik azon túl, hogy végignézik a filmeket, tevékenyen részt vesznek a programokon. Második éve logófilmek készítésével segítik a fesztivál népszerűsítését.”

Magyarország legrégebbi filmfesztiválját sokféle kísérőprogram gazdagította: többek között megemlékeztek a 70 éve elhunyt Janovics Jenőről, a nagy kolozsvári színigazgatóról és színházi rendezőről, valamint a 120 éves a film programban Film – Közönség – Közösség témában kerekasztal-beszélgetést is tartottak a szakma képviselői. A Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál védnöke Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt.

Forrás: kultura.hu

2015.10.24