Reel Rock 10

A hegymászós filmek országos turnéja Sopronba érkezik

A Sender Films és a Big Up Productions stúdiók együttműködéséből született Reel Rock Tour idén tizedik alkalommal indult világkörüli filmturnéra. A korábbi magyarországi állomások, Miskolc és Budapest után október 29-én Sopronba érkezik a hegymászós filmek turnéja, hogy a közel 100 perces filmválogatás izgalmas, színes és igazán felpörgető programot kínáljon.

A „mászófilmek” kulcsa az, hogy egyszerre szóljanak a kisbuszban élő, dirtbag mászókhoz és a karosszék-alpinistákhoz. Ehhez a kombóhoz senki nem ért jobban, mint a Reel Rock Film Turné mögött álló Pete Mortimer és Josh Lowell. A két filmes 2006-ban indította el a sorozatot, amely olyan sportolókat repített a nemzetközi ismertségbe, mint Alex Honnold, Ueli Steck vagy éppen a nemrég elhunyt Dean Potter. Mortimer és Lowell egykor a Colorado College diákjai voltak, és sokat másztak együtt. Mindketten filmstúdiót alapítottak, egyikük a Sender Films-et (2012-ben elnyerték a Sports Emmy® díjat), másikuk pedig a Big UP Production-t. A Reel Rock eredetileg azért született, hogy a nagyközönségnek is bemutassák a munkájukat, de aztán – villámgyorsan – kulturális eseménnyé, a mászóvilág piros betűs ünnepévé lett.

  a kapcsolódó Youtube videó lejátszásaA kapcsolódó Youtube videó lejátszása.

A Reel Rock hegymászós filmek az elmúlt évtized során így igazi etalonná váltak a maguk műfajában. A 2015-ös, 10. jubileumi filmturnén olyan sportolókkal találkozhatnak az érdeklődők a mozivásznon, mint Alex Honnold, Tommy Caldwell, Kevin Jorgeson, Jimmy Webb és Daniel Woods, valamint a filmkészítők megemlékeznek a nemrég elhunyt Dean Potter-ről is. A turné az idén már több, mint 500 helyszínen és – az antarktiszi vetítéssel – immár hét kontinensen várja az érdeklődőket. Magyarországra először Miskolcra érkeztek szeptember 18-án, majd Budapesten hódítottak csúcsokat október 8-án és 9-én. A soproni állomásra október 29-én, 20 órakor kerül sor az Elit moziban (Torna u. 14.), hogy befejezésként aztán Pécsen másszanak a halhatatlanságba (november 5., 20.00 óra, Apollo mozi).

A Reel Rock 10 filmkínálata:

A LINE ACROSS THE SKY

A Fitz Roy traverz az egyik legjobban vágyott teljesítmény a modern alpinizmus művelőinek körében: egy rögös utazás hét kemény csúcson, 3300 vertikális méternyi mászás. Ki gondolta volna, hogy ennyire élvezetes lehet? Tarts Tommy Caldwellel és Alex Honnolddal ezen a lélekemelő – és néha elképesztően vicces – utazáson, ami az alkotóknak elhozta a Piolets d’Or-t!

A filmben egyaránt találhatók olyan jelenetek, melyeket maguk a mászók, Caldwell és Honnold vettek fel, és olyanok is, melyeket a mászókat a hét csúcsra követő helikopterből készítettek. Mindez pedig csodálatos, 3D-s grafikával egészül ki.

2015 | USA | 35 perc | angol nyelven, magyar felirattal
 

DEAN POTTER TRIBUTE

Dean Potter generációja ikonikus kalandora volt. A kezdet kezdetétől tagja volt a Reel Rock családnak, olyan klasszikusokban láthattuk, mint a First Ascent, a Fly or Die, a Race for the Nose és a Valley Uprising. Májusban távozott közülünk, tragikus halála után a Sender Films úgy döntött, hogy a Tour-on is lerója tiszteletét barátjuk és munkatársuk emléke előtt egy felkavaró filmmel.

A 43 éves Dean Potter május 16-án vesztette életét egy bázisugró-balesetben a Yosemite Nemzeti Parkban. A Yosemite-völgy a sziklamászók Mekkája, nemcsak Észak-Amerika, de talán a világ leglegendásabb mászóterepe. Olyan, mint a szörfösöknek Havaii északi partja. Egy hely, ahol az álmok valóra válnak, és ahol legendák születnek. A mászólegenda Dean Potterre Cedar Wright emlékezik.

2015 | USA | 6 perc | angol nyelven, magyar felirattal
 

HIGH AND MIGHTY

A high ball boulder – ahol egyetlen esés komoly sérüléshez vezethet – nem a gyávák sportja. Adjunk az egyenlethez még egy kis extrát, némi durva terepen való mászást, és az eredmény abszolút kezelhetetlenné válhat. Csatlakozzunk Daniel Woods-hoz a félelem ellen vívott eposzokba illő csatán, és másszuk meg a The Process-t, a high ball mintapéldányát!

Daniel Woods útja a világ mászóelitjébe hasonló egy azonos vezetéknevű golf legenda útjához. Mindketten igen fiatalon kezdték – Daniel öt évesen kezdett mászni. Mindketten hosszú-hosszú listával rendelkeznek, ha a bajnoki címeket nézzük. És az is valószínű, hogy Danielt is nevezték már igazi Tiger-nek, legalábbis a vertikális falak világában.

2015 | USA | 20 perc | angol nyelven, magyar felirattal
 

SHOWDOWN AT HORSESHOE HELL

A mászóvilág legdurvább eseménye a 24 óra Horseshoe Hell. Az Ultramarathon és a Burning man keveréke, ahol a mászóvilág elitje és a lelkes amatőrök együtt vesznek részt egy napkeltétől napkeltéig tartó tejsav és sör orgián. De a dolog élvezeti értékét félretéve, ez egy verseny. Vajon bírja-e az iramot Nic Berry és Mason Earle a nagy Alex Honnolddal szemben?

A 24 óra Horseshoe Hell egy endurance sziklamászó verseny, amit minden évben szeptember utolsó hétvégéjén rendeznek meg az arizonai Jasperben, a Horseshoe Canyon meredek homokkő sziklafalain. A kétfős csapatok választhatnak: 12 vagy 24 órás versenyre neveznek be. A fesztivál négy egész napon át tart, tele kajával, zenével, játékkal, versennyel, de leginkább barátsággal.

2015 | USA | 20 perc | angol nyelven, magyar felirattal
 

DAWN WALL: FIRST LOOK

Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson a szabad mászás hőskölteményébe illő utolsó néhány kötélhossza a Dawn Wall-on valóban történelmi cselekedet volt. Nemcsak egy generáció legjelentősebb mászó-teljesítménye volt ez, de az egész világ figyelmét felkeltette. Jövő évben egy egész estés film mutatja be az eseményt, de addig is a Reel Rock 10 elhoz egy kis ízelítőt az út kulcsánál kibontakozó drámából.

19 nappal azután, hogy nekivágtak a sziklamászás egyik legnagyobb kihívásának, Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson elérte a Yosemite-völgyben fekvő 910 méteres sziklának, az El Capitannak a csúcsát. Caldwell-t hét éve kísérti a gondolat, hogyan lehetne szabad stílusban megmászni a hírhedt a Dawn Wall-t, a sziklát, amelyről sokan úgy vélték, túl meredek és túl nehéz ahhoz, hogy a szabad megmászásáról egyáltalán álmodni lehessen.

2015 | USA | 15 perc | angol nyelven, magyar felirattal

A Reel Rock 10-ről minden információ megtalálható a turné hivatalos magyar honlapján.

Fotók: Austin Siadak (2.), Jim Hurst (3.), Max Krimmer (4.), Lucas Marshall (5.), Brett Lowell (6.)

2015.10.15