Macskajáték: merjünk szeretni!

Így látják Örkény művét az alkotók

Hosszú percekig zúgott a vastaps Örkény István Macskajáték című tragikomédiájának a Soproni Petőfi Színházban. Az évad nyitóelőadása Horváth Zsuzsa, Mikó István, Gyebnár Csekka és Borbáth Ottília főszereplésével közönségsikert hozott. A rendező Szitás Barbara.

A leghűségesebb város teátruma magyar évaddal ünnepli azt, hogy Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról: a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat. Ennek tiszteletére most a nagyszínpadon csak magyar szerzők darabjait tűzi műsorára az intézmény.

„Nagyon sokrétegű ez a darab, amelynek egyik fő üzenete, mondjuk ki, amit érzünk. Örkény István művében benne van az egész életünk. Kapcsolatainkkal, érzelmeinkkel, tévedéseinkkel, választásainkkal” – mondta Szitás Barbara rendező, aki játszik is az előadásban. A rendező egyebek mellett arról is beszélt, hogy Örkény István örökérvényű művének a groteszk humora erősíti mindazt, amit szeretne mondani nekünk: vállaljuk fájdalmainkat, örömeinket, éljük meg a sorsunk pillanatait.

Horváth Zsuzsa színművész Orbánnét alakítja a produkcióban. Ahogy megfogalmazta: számára az „Orbánnéság” megélése a legfontosabb az előadásban, azt közvetítve, hogy merjünk szeretni, és akarjuk azt vállalni is. A színművész szerint a szerelemből nem lehet kiöregedni, és az élet szép minden hullámvasútjával együtt.

Gyebnár Csekka Egérkét formálja meg. Mint mondta: számára nagy élmény ebben az előadásban szerepelni, ilyen jellegű szerepet még nem játszott egy színházban sem. Ő még a takarásából is nézi, hallgatja Giza monológjait, Örkény István gondolatait az életről, és mindig fedez fel bennük útravalókat. Például arról, hogy soha ne adjunk fel semmit. Hozzáfűzte: Giza megalkudott az életben, soha nem merte élni álmait, és ezt bevallani nagy dolog. „’Életem téli álom volt, féltem a hidegtől.’ Nagyon szeretem ezt a szép mondatot a műből. Ne féljünk az álomtól és hidegtől!” – tette hozzá a színművész.

Mikó István Csermlényi Viktort alakítja. Hangsúlyozta: egy tiszta, szép előadásban vesz részt. Örömmel játszik ismét Sopronban. Közel áll időben és korban hozzá ez a szerep, s szerinte a karaktere rávilágít arra: bátran mondjuk ki azt, amit érzünk, ne várjunk, mert lehet, hogy elkéshetünk bizonyos vallomásokkal.

Pataki András, a teátrum igazgatója örült annak, hogy a közönség jól fogadta az előadást, és reményét fejezte ki, hogy rövidesen köszönthetik a tízezredik bérletesüket.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.10.14