A Magyar Népmese Hete Ménfőcsanakon

2015. szeptember 28. – október 2.

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanaki Művelődési Ház közös szervezésében került megrendezésre immár 10. alkalommal a Magyar Népmese Hete a Bezerédj-kastélyban. A Magyar Olvasástársaság 2005-ben hirdette meg, hogy Benedek Elek születésnapja legyen a Magyar Népmese Napja.

Benedek Elek – a magyar gyermekirodalom mint műfaj hazai megteremtője – 1859. szeptember 30-án látta meg a napvilágot Székelyföldön, Kisbaconban. A „nagy mesemondó” rengeteg népmesét gyűjtött össze, a gyerekek számára meséket, színdarabokat, verseket, történelmi műveket írt, és újságíróként is dolgozott.

Születésnapja alkalmából 2006 óta rendezzük meg a Magyar Népmese Hetét a Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárban, ahol idén is változatos programokkal vártuk az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat. Egy héten át minden a meséről szólt nálunk.

Szeptember 28-án, hétfőn nyílt egy csodálatos kiállítás, melyen Paray Júlia Gyöngyi – ezüstkoszorús babakészítő – gyönyörű népviseletes babáit lehet megtekinteni október 12-ig. A Mesehét megnyitóján díjaztuk a Benedek Elek meseillusztrációs rajzpályázatra érkezett legszebb alkotásokat. Az első helyezettek korcsoportonként Major Bernadett, Hancz Anna, Surányi Eszter és Parcsami Kitti lettek.

Szeptember 29-én, kedden a ménfőcsanaki petőfis gyerekek közül a legjobb mesemondókat hallgattuk meg a „Gyere, mesélj!” mesemondó versenyen. Két kategóriát hirdettünk az 1-6. osztályos tanulóknak, a zsűri tagjai Berghold Zoltánné Éva tanító, Bokor Gyuláné Mariann óvónő és Dákainé Szenczi Ilona gyermekkönyvtáros voltak. Az első helyezettek Peszleg Barnabás és Tóth Zsófia lettek.

Két napon át tartott a „Meserétes” a könyvtárban. Ez a program sok éves hagyományra tekint vissza, ahol 1-2. osztályosok és 3-4. osztályos kisdiákok mesélték egymásnak kedvenc meséiket, és természetesen mi is meséltünk nekik.

Október elsején, csütörtökön óvodásokat fogadtunk, összesen hét csoportot. Az Óvodások versmondásán a csoportok közösen adtak elő verseket.

Mesékre mindig szükség volt, van és lesz, hiszen mindenki vágyik a varázslatra, a csodák átélésének élményére. A mese rendkívül fontos a gyermek fejlődése szempontjából, de sajnos napjainkban egyre kevesebb gyereknek mesélnek a szülei. Akiknek mesélnek otthon, nagyobb a szókincsük, élénkebb a fantáziájuk, jobb a rajzkészségük, kreatívabbak is! A meséken felnövő gyerekek sokkal könnyebben tanulnak meg olvasni, ha iskolába kerülnek. A szülő és a gyermek között is egy másfajta, bensőséges kapcsolat alakul ki a mesélés során. Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülők, nagyszülők sokat meséljenek, olvassanak a kicsiknek, hiszen „A mese a lélek tápláléka!”

Egész évben sok új könyvvel várjuk szépen felújított Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárunkban a kicsiket és nagyokat!

Sulyok Attiláné
Fotók: Stoller László (1-21. kép), Sulyok Attiláné, Horváth Gábor


2015.10.08