Októbertől „Az új nagyi” a Vaskakas Bábszínház műsorán


Elisabeth Steinkellner meséje alapján Markó Róbert írta színpadra Az új nagyi című, gyermekeknek szóló történetet, amely színes és lélegző bábokkal elevenedik meg 2015 októberétől a Vaskakas Bábszínház kulisszái között.

A Nagyi egy csodálatos ember, igaz? Mindig jókedvű, gondoskodó, elmegyünk a játszótérre, a parkba kacsákat etetni, csodás történeteket mesél messzi tájakról, például Bangkokról, szövetségeket köthetünk vele (néha anyával szemben), különösen ami a frizurámat illeti, mert anya mindig másképp szeretné, mint ahogy én.

Ahogy telik az idő, Nagyi megváltozik. Már megdicséri a frizurámat, nem akar a parkba sétálni, és elfelejti a csodás történeteket a messzi tájakról. Ezt én nem értem, de anya azt mondja, hogy most „Új” Nagyim van, és az új Nagyi odaköltözik hozzánk, ezentúl pedig mi gondoskodunk Róla.

Az új nagyi egy meghatóan életszerű történetet egy kislányról, a nagymamájáról, a felelősségről és az egymásról való gondoskodásról, amelyet Elisabeth Steinkellner meséje alapján Markó Róbert írt színpadra. A díszlet, a jelmezek és a bábok Bartal Kiss Rita munkáját dicsérik. A színpadon a művész és a bábfigura ördögi ügyességgel mozogva és mozgatva, együtt van jelen.

Kuthy Ágnes rendezésében, Rab Viki zenéjével csodás élményt nyújt az előadás. Fini szerepében Főglein Fruzsinát láthatjuk, aki élethűen és viccesen mutatja be nekünk a rakoncátlan gyermek alakját. Ragán Edit alakítja az édesanyát, és a Jászai Mari-díjas Újvári Jankát láthatjuk Nagyiként.

A zenés, vicces, ugyanakkor megható történet a Vaskakas Bábszínház művészeinek tolmácsolásában szép élménnyel gazdagít gyermeket és felnőttet egyaránt, ezért aki teheti, látogasson el a hosszú távú élményt nyújtó előadásra!

Molnár Zoltánné
Fotók: Orosz Sándor


2015.10.07