Világhírű művészek a 17. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon


Ezen a hétvégén, október 9. és 11. között a hárfaművészet nemzetközi nagyságai adnak koncertet a 17. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon a Gödöllői Királyi Kastélyban, az MVM Koncertek keretében. Olyan kiemelkedő művészek szólóestjeit hallhatjuk meg, mint Jana Bouškova, Marie-Pierre Langlamet és Naoko Yoshino.

A gyönyörűen felújított gödöllői Lovardában a Vigh Andrea hárfaművész által alapított és művészetileg vezetett hárfafesztiválon idén olyan kiemelkedő művészek szólóestjeit hallhatjuk, mint Jana Bouškova, a Prágai Zeneakadémia professzora, Marie-Pierre Langlamet, a Berlini Filharmonikusok szólóhárfása és Naoko Yoshino, a hárfarepertoár elhívatott megújítója; mindannyian a nemzetközi hangversenyélet kiemelkedő alakjai. A szólóestek mellett hallhatunk két hárfára írt műveket, valamint megtekinthetünk egy hárfakiállítást is a legjelentősebb gyártók hangszereiből. A Hárfafesztiválhoz tartozik egy nemzetközi hárfakurzus is ifjú tehetségek számára, akik közül többen bemutatkoznak a vasárnap délelőtti hangversenyen.

A fesztivált Jana Bouškova nyitja meg október 9-én, pénteken este. A művésznő, aki többek között a Brüsszeli és a Prágai Zeneakadémia professzora, a tavalyi fesztiválon már a koncertje helyszínén elszenvedett balesete miatt elmaradt koncertjét pótolja. A hangversenyre Vigh Andrea tervezett koncertje helyett kerül sor. Az est folyamán hallható lesz többek között Smetana – Trnecek népszerű Moldva Fantáziája, a hárfa kedvelőinek nagy örömére. Vigh Andrea, aki tavaly váratlan beugrása miatt 2 alkalommal is koncertet adott, idén a fiatalok számára tart kurzust Gulyás Csilla hárfaművésznővel pénteken délután és szombaton délelőtt.

Szombaton és vasárnap este Marie-Pierre Langlamet, a Berlini Filharmonikusok szólóhárfása, valamint Naoko Yoshino, a hárfarepertoár elhívatott megújítójának estjeit hallgathatjuk meg, melyeken két hárfára írt művek és átiratok is elhangzanak a szóló hárfadarabok mellett. Mindketten a nemzetközi hangversenyélet kiemelkedő alakjai, a világ legjelentősebb hárfaversenyeinek győztesei. Vasárnap 11 órakor fiatal hárfaművészek bemutatkozására is sor kerül. Ismét lesz hárfakiállítás, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi, a Lyon & Healy és a Camac hárfagyárak csodálatos hangszereivel, melyeket a hangversenyek előtt és után meg is szólaltathatnak a koncertekre látogatók.

A 17. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál (Gödöllői Királyi Kastély) programja:

2015. október 9. (péntek), 19 óra
(Vigh Andrea tervezett hárfaestje helyett)
Jana Bouškova (Csehország) tavaly elmaradt koncertje

2015. október 10. (szombat), 19 óra
Marie-Pierre Langlamet (Franciaország) hárfaestje
Közreműködik: Naoko Yoshino (hárfa)

2015. október 11. (vasárnap), 11 óra
Fiatal tehetségek hárfahangversenye

2015. október 11. (vasárnap), 19 óra
Naoko Yoshino (Japán) hárfaestje

Forrás: kultura.hu

2015.10.07