Múzeumok őszi fesztiválja Balatonfüreden és Veszprémben

MTI

Esti múzeumtúra, hatalmas kép alkotása a pop-art eszközeivel és a restaurátori munkát bemutató előadás is része a múzeumok őszi fesztiváljának Balatonfüreden, Veszprémben az indián hagyományokkal ismerkedhetnek az érdeklődők - tájékoztatták csütörtökön az MTI-t a programsorozatot szervező intézmények vezetői.

Kositzky Anett, a Füredkult Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a város második alkalommal csatlakozik az országos programsorozathoz, hozzáfűzve, hogy a tavalyi esztendő tapasztalatai szerint a fesztivál meghosszabbította a balatoni szezont. A balatonfüredi programok során igyekeznek egy kicsit más szemszögből bemutatni és egyben megkedveltetni a művészetet az érdeklődőkkel, a rendezvénysorozat a gyerekeknek éppúgy tartogat meglepetéseket, mint a képzőművészetben jártas szakembereknek - jegyezte meg az ügyvezető.

A programsorozat első két napján, szeptember 29-én és 30-án a Vaszary Galéria kertjében rajzolásra várnak mindenkit, aki szeretne részese lenni egy óriási land art portré elkészítésének, mely a természet formavilágát és kellékeit felhasználva születik meg a pop-art alkotói módszerével, Vaszary János festőművész portréi alapján - fejtette ki Kositzky Anett. Hozzátette: a rendezvénysorozat október 16-án, a tanárok éjszakájával folytatódik, ahová a művészetek iránt érdeklődő pedagógusokat várják, akik betekinthetnek a Vaszary Galériában lévő kiállítás színfalai mögé és megismerhetik a galéria múzeumpedagógiai programját. Az október 24-re tervezett őszesti múzeumtúrán rendhagyó tárlatvezetésen és múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők.

A Vaszary Galériában három tárlatot is megnézhetnek az érdeklődők: a Vaszary család művésztagjait bemutató kiállítást, a modern magyar festészet remekeiből válogató tárlatot, valamint Cilinder és lokni címmel, a Szépművészeti Múzeumból érkezett osztrák biedermeier képek láthatók. A Jókai Mór Emlékház a Jókai család balatonfüredi mindennapjaiba enged betekintést, a Városi Helytörténeti Gyűjtemény interaktív kiállításán pedig a közlekedés, a fürdőkultúra, az Anna-bál és a színházi élet vonatkozásában ismerkedhetnek meg az érdeklődők a város reformkori történetével - fejtette ki Kositzky Anett. A restaurátor szemével láttatja a műtárgyakat Almásy Ivor restaurátor október 31-re tervezett előadása - mondta az ügyvezető.

Veszprém is csatlakozik a múzeumok őszi fesztiválja rendezvénysorozathoz - tájékoztatott a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. S. Perémi Ágota elmondta, hogy október 1-jén, Kubassek János geográfus, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója tart előadást, A sokarcú Brazília geográfus szemmel címmel a múzeumban. Másnap Koncz Pál, országszerte és a határon túli magyarság körében is ismert, közelmúltban elhunyt restaurátor előtt tisztelegnek kollégái - közölte az igazgató.

A gyermekek diafilmeket nézhetnek és rajzfoglalkozáson vehetnek részt ugyancsak október 2-án a veszprémi várban, október 4-én pedig Indián nyár címmel családi napra várják az érdeklődőket a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol az indiánok életmódját ismerhetik meg az érdeklődők Kutasi Kovács Lajos életútja: Veszprém Amerika, indiánok című kiállításhoz kapcsolódva, a táncon, a zenén és interaktív játékokon keresztül - mondta a múzeumigazgató.

 

Forrás: MTI

2015.09.28