Magyar dokumentumfilm Európa legjobbjai között

Hörcher Gábor: Drifter

Az Európai Filmakadémia (EFA) nyilvánosságra hozta a legjobb dokumentumfilm kategóriában nevezett filmek listáját: Hörcher Gábor Drifter című alkotása indul az Európai Filmdíjért. Magyar dokumentumfilm legutóbb 1989-ben szerepelt az Európai Filmdíjak versenyében.

Hörcher Gábor Drifter című többszörös díjnyertes dokumentumfilmje jelentős nemzetközi elismerésben részesült. Az Európai Filmakadémia (EFA) beválasztotta azon 15 alkotás közé, melyek közül a 3000 szakmabelit tömörítő szervezet tagjai szavazzák meg az elkövetkező hetekben a legjobb dokumentumfilm díjának jelöltjeit, később pedig a nyertest. Az öt jelöltet november elején jelentik be a szervezők, végül az Európai Filmdíjak ünnepélyes díjátadóját december 12-én tartják majd Berlinben. Az 1988-ban alapított EFA évről évre díjazza az európai filmtermést, jelenleg 21 kategóriában. Magyar dokumentumfilm legutóbb 1989-ben szerepelt az Európai Filmdíjak versenyében, amikor Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza Recsk 1950-1953. Egy titkos kényszermunkatábor története című filmje nyerte a legjobb európai dokumentumfilm díját.

Hörcher Gábor Drifter című 72 perces filmjének főszereplője egy szegénységben élő Bakony-vidéki 17 éves srác, akinek az a nagy álma, hogy raliversenyző lesz, és autót épít magának. A rangos amszterdami dokumentumfilm fesztivál (IDFA) legjobb elsőfilm díjával jutalmazott magyar-német koprodukcióban készült Drifter aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről. A Drifter a magyar KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készült, producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György volt. A végleges változat gyártását 10 millió forinttal támogatta a Filmalap. Október 29-től a Drifter országszerte látható lesz a mozikban.

Ricsit környezete folyton arra kényszeríti, hogy behúzza a kéziféket. De mint minden vagány srác, Ricsi sem akar megfelelni senkinek: otthagyja az iskolát, mert ő valaki szeretne lenni. Most, azonnal, 17 évesen. A jogsi nélküli illegális rodeók, a hajnalig tartó bulik, a rendőrök előli futás és a szüleivel való állandó viták a hétköznapjai részévé válnak. Ricsi elhatározza, hogy kipofozza roncs BMW-jét a kertvégi disznóólból kialakított garázsban, hogy elindulhasson a vidék híres rally versenyén. Mindent megtesz, hogy összeszedje ehhez a pénzt, amiből persze még több probléma születik… Zsaruk. Csajok. Rommá tört kocsik. A Drifter egy különleges módszerrel forgatott film: öt évig készült amatőr szereplőkkel, kétfős stábbal, 200 órányi nyersanyagból összevágva. Hörcher Gábor egyetemi tanulmányait az ELTE Pszichológia szakán kezdte meg, majd a Jogi karon folytatta, végül az ELTE Filmtudomány MA gyakorlati szakirányán fejezte be. Dolgozott pincérként Londonban és mint mixer Görögországban. Élt az USA-ban, Franciaországban és Kambodzsában, ahol emberi jogokat és angolt tanított a helyi egyetemen.

2008-ban kezdett együtt dolgozni Iványi Marcell rendezővel, akivel közösen működtetik a filmeket és színházi darabokat gyártó produkciós cégüket, a KraatsFilmet.

Az Európai Filmdíjakról bővebben: www.europeanfilmawards.eu

Forrás: kultura.hu

2015.09.23