Kónya-díj alapítása a Széchenyi István Egyetemen


A Tatabányán élt és működött, Cremonában, a hegedűkészítők városában tanult, és a legnívósabb nemzetközi versenyeken rangos elismeréseket szerzett híres magyar hegedűkészítő, Kónya István (1919-1999) Aranykoszorús mester emléke és az immár három generációt számláló hegedűkészítő-dinasztia előtt tisztelegve egyik fia és unokája, id. Kónya Lajos és ifj. Kónya Lajos hegedűkészítő mesterek 2015-ben díjat alapítottak.

A 2015/2016-os tanévben első alkalommal kiadott díjjal az alapítók a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet vonós tanszakának egy, a tanév során kiváló tanulmányi teljesítményt nyújtó, tehetséges hallgatóját kívánják jutalmazni, tanulmányait segíteni. A díjat – mely egy emlékplakettet és a díjjal járó pénzösszeget foglalja magába – minden tanév végén, a diplomaosztó ünnepség keretében kapja meg a kitüntetett hallgató.

A Kónya-család Győr sokszínű zenei életének és a Zeneművészeti Intézet magas színvonalú szakmai munkájának elismerése mellett személyes okokból is választotta a Széchenyi Egyetemet a díj kedvezményezettjének: ifj. Kónya Lajos hegedűkészítő mester 2011 januárja óta Győrben dolgozik, töretlenül folytatva tovább a világhírű dinasztia immár egy évszázados tradícióit.

A Kónya-díj alapításának ünnepélyes bejelentésére szeptember 21-én délelőtt kerül sor a Széchenyi Egyetem Hangversenytermében (volt Zsinagóga), ahol szeptember 21-22-én a Kónya-család valamennyi tagja (közöttük a Cremonában élő Kónya István és fia, Stefano Kónya) hangszereiből kétnapos kiállítást rendeznek. A kiállítás különleges élménynek ígérkezik a zenebarátok számára: a magyar mesterek hegedűi mellett az érdeklődők megtekinthetik a jelenkor leghíresebb olasz hegedűkészítői, a legtekintélyesebb cremonai mester, Gio Batta Morassi és fia, Simeone Morassi pompás mesterhangszereit is.

2015.09.17