Mud

1 perces filmkritika

A tengerentúlon (vagyis hazájában) eléggé dicsérik a Mud-ot, kisebb-közepesebb fesztiválokon hasít, kritikai sikereket arat, sőt, 2012-ben még a Cannes-i Filmfesztivál Palme d’Or díjára is jelölték. Mindez valahol meglepő, valahol nem. Jeff Nichols 8 év alatt 4 filmet írt és rendezett meg, a múltbéli háromnak bőven 7 fölött van az átlaga az IMDB-n (a negyedik 2015-ben érkezik). Hm. Sikertörténet?

Attól tartok, a Mud esetében nemcsak a fegyver, hanem az értékítéletek is kétélűséggel küzdenek, mert azt kell mondanom, a sárban-izzadságban-szabadlétben megfürösztött sárga ing túl makulátlan ahhoz, hogy elhiggyük a belé varrt szerencseszálakat. Nem rossz film a Mud, hiszen az egyszerű és egyszálú sztori ellenére kínálja az összetett karakterlehetőségeket, a hátterében pedig az elismerést érdemlően felépített, érzelmeken keresztül tekintett kamasz-szemszöget, de mindemellett (vagy lehet, éppen ebből kifolyólag) a felnőttvilág „valósága” nekem összességében bántóan sérült.

A szigeten bujkáló Mud-ot segítő gyerekeket a motelnél megfigyelik, de nem követik őket, a férfi pedig elsőrangú hajót eszkábál lopott muszáj-anyagok felhasználásával a kibelezett roncsból. Minden a félig-meddig sablonra felhúzott történetív kezére játszik, amelyből nem marad ki sem az egykori mesterlövész puskagolyóinak segítsége, sem pedig a kígyómarástól minden kockázatot felvállalva megmentett gyerek. Végig olyan érzéssel szemléltem a 2 órán is túlnyúló, jólfésülten építkező filmidőt, hogy egyszerűen tabuként tekintettek a sztori vonalának – hitelességet teremtő – sárpöttyözésére. Azonban ha a történet kiszámíthatósága el is vette a lelkesedésemet, a „kölyök” Ellis-t alakító Tye Sheridan visszaadta azt: remekül formálta a válástól rettegő, „szerelemmítoszban” hívő kamaszfiút, aki Mud szándékaiban látta minden tiszta és őszinte érzelem megtestesülését. Ő és a manapság mindenben feltűnő (és elsőszámú karakterfőhőssé érett) Matthew McConaughey interakciói a dramaturgiai téveszmék ellenére is elhitették velem, hogy a szerelemért minden megéri, és a szerelemre törekvés igenis meseivé képes simítani a valóság érdes működési mechanizmusát. Szóval a Mud nem felejthetetlen mozi, de bőven végignézhető. Végül is a (meg)szépíteni akarás soha nem elítélendő szándék.


2012, amerikai, 130 perc
rendező: Jeff Nichols
forgatókönyvíró: Jeff Nichols
szereplők: Matthew McConaughey, Tye Sheridan,
Sam Shepard, Reese Witherspoon, Michael Shannon, Sarah Paulson

Szilvási Krisztián

2015.09.18