“Egyszer volt, hol nem volt”

Művészeti nevelés a győri Borsos-házban

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az Új Széchenyi Terv által kiírt pályázat keretében elnyert 19.198 054,- Ft uniós támogatásból valósította meg az “Egyszer volt, hol nem volt” – Művészeti nevelés a győri Borsos-házban című projektet. A támogatásnak köszönhetően 6 oktatási-nevelési intézmény diákjai vehettek részt ingyenesen múzeumi programokban.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum nagy hangsúlyt fektet a művészeti nevelésre, múzeumpedagógiai kínálatával évek óta nagy szerepet játszik az iskolán kívüli nevelési-oktatási feladatok ellátásában. Az uniós támogatásból megvalósult, kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programok helyszíne a Borsos-ház, amely Győr legrégebbi műemléki negyedében, a Káptalandombon található egykori püspöki udvarbíró ház épülete. 

A Társadalmi Megújulás Operatív Program – Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában, TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0327 azonosító számú projekt által – 2013. június és 2014. augusztus között – megvalósult 116 múzeumi foglalkozás mellett a gyűjtemény műtárgyaihoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkoztató füzetek, interaktív társasjátékok, kerámia foglalkozások segítették elő az élményteli, saját tapasztalatokon alapuló ismeretszerzést.

A projekt lehetővé tette, hogy a résztvevő intézmények – vidéki, hátrányos helyzetű és átlagos képességekkel rendelkező vagy tehetséges győri és Győr környéki, óvodás, általános iskolás és középiskolás – csoportjainak művészeti fejlesztése múzeumi környezetben valósuljon meg közel 700 részvétellel. Az együttműködő intézmények a Bisinger Óvoda, a Körzeti Általános Iskola Dunaszeg, a Kovács Margit Iparművészeti Szakközépiskola, a Radnóti Miklós Általános Iskola, a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda (Komárom) és a Városközponti Főigazgatóság Tulipános Általános Iskola voltak.

A Rómer Múzeum az 5 év projektfenntartási időszak alatt is ingyenesen biztosítja a múzeumi foglalkozásokat ezen intézmények számára. Bővebb információ minderről a http://www.romer.hu honlapon olvasható.

2014.08.27