Magyar álom címmel nyílt meg az idei ARC plakátkiállítás

MTI

Magyar álom címmel nyílt meg pénteken a 15. ARC plakátkiállítás Budapesten, az 56-osok terén, ahol csaknem 100 alkotást láthat a közönség. Az idei pályázatra több, mint 1100 pályamunka érkezett, ebből 94 alkotás látható a kiállításon, 80 külön óriásplakáton, 14 pedig úgynevezett gyűjtőplakáton.

„Az ARC az elmúlt években egyre inkább a szabad véleményalkotás civil fóruma lett” – mondta el a kiállítás megnyitásával egybekötött díjátadón Geszti Péter, az ARC egyik alapítója. Kiemelte, azért tartják fontosnak a kiállítást, mert általa olyan vélemények is el tudnak jutni a közönséghez, amelyek amúgy fennakadnának a média szűrőin. A zsűri az első díjat Kelemen Orsolya Magyar feeling című alkotásának ítélte, a második Faragó Sándor Merj nagyot álmodni! című munkája, a harmadik Kiss Feri Ismeretlen festő című plakátja lett.

A legkedélyborzolóbb alkotásnak járó Borz-díjat Gutema Dávid vehette át Rémálom című alkotásáért. Az idei fő téma mellett az ARC+ pályázaton a hétköznapi csodákhoz kapcsolódó munkákat várták. A kifejezetten civil szervezetek és kreatív ügynökségek számára kiírt verseny legjobbjai közé azok a plakátok jutottak be, amelyek a legszellemesebben, legkreatívabban mutatják be valamely civil szervezet munkáját, illetve egy-egy hétköznapi csodának tekinthető konkrét eseményét. A Hétköznapi csodák kamarakiállításban 14 pályaművet lehet látni. Idén tárlatvezetéseket is tartanak a plakátkiállításon, így a közönség mások mellett Till Attilához, Winkler Nórához vagy Geszti Péterhez csatlakozva ismerheti meg behatóbban a kiállított műveket. A plakátok szeptember 27-ig lesznek láthatók a téren.

Forrás: MTI

2015.09.14