David Vann: Akvárium

Könyvajánló

Az Observer szerint az idei év legjobban várt regénye David Vann egyszerre könyörtelen és szívbemarkoló, megváltó erejű története. Az Akvárium október 15-től kapható a Tarandus Kiadó kínálatában, melynek szerzőjéről a Guardian egészen szimplán így vélekedett: „Galádul tehetséges és nyughatatlan kortárs íróink egyike.”.

David Vann legújabb könyve a The New York Times Book Review szerkesztőinek választottja, amely 2015 márciusában a legnépszerűbb kötetek egyikének bizonyult az Amazonon. Az Akvárium története szerint édesanyja egyedül neveli a tizenkét éves Caitlint, és igen nehéz körülmények között élnek. Az anya dokkmunkás a közeli kikötőben, sokat és keményen dolgozik, kevés ideje jut a kislányra. Caitlin iskola után minden nap az Akváriumba megy, amíg arra vár, hogy anyja érte jöjjön, és együtt hazainduljanak. Ez a legkedvesebb helye a világon, szereti bámulni a halakat és más vízi élőlényeket, elmerülni ennek a csillogó birodalomnak a mélységében.

Egy nap az egyik akváriumnál összetalálkozik egy öregemberrel, aki éppúgy bolondul a halakért, mint ő maga. E furcsa barátság azonban egy sötét családi titok nyomára vezeti a kislányt, ami olyan irányba lendíti egykor örömteli kapcsolatát anyjával, amely rémisztő következményekkel jár. Az Akvárium aprólékos, finoman kidolgozott, mégis könnyed prózája egy bátor fiatal lány története, akinek szeretetvágya és megbocsátása képes megváltoztatni a körülötte élő, sérüléseikkel bajlódó embereket. Egyszerre könyörtelen és szívbemarkoló, megváltó erejű történet.

David Vann Alaszkában született, és mivel első regényét (Legend of a Suicide) nem tudta kiadatni, hajóépítő és kapitány lett belőle. Azóta ez az ominózus kötet már 10 díjat nyert, és 20 nyelvre fordították le. Az Akvárium a legújabb könyve (2015). Azonban nemcsak regényeket, hanem memoárokat, novellákat és különböző lapokba cikkeket is ír. Nemzetközileg sikeres könyvei 15 díjat nyertek már, köztük a legjobb külföldi regénynek járó elismerést Franciaországban és Spanyolországban, valamint 75 különféle sikerlistán tűntek fel tucatnyi országban.

A könyv előjegyezhető, megrendelhető a Tarandus Kiadó honlapján.

Tarandus Kiadó

2015.09.09