Vidéki Színházak Fesztiválja a Thália Színházban szeptemberben

MTI

Szeptember 7. és 13. között rendezi meg az idén a Vidéki Színházak Fesztiválját a Thália Színház; a budapesti teátrumban hét nap alatt nyolc előadást láthat a közönség. Lantos Anikó, a Thália Színház fesztiváligazgatója elmondta: a színház évadonként három fesztivált rendez, köztük a Vidéki Színházak Fesztiválját.

Arról beszélt, hogy a programot az idén is a színházakkal együttműködve állították össze az előző évad folyamán. Mint mondta, az idén egy hét alatt nyolc előadás látható, hat nagyszínpadi és két stúdióprodukciót mutatnak be. A fesztiválon szereplő előadásokat ismét öttagú zsűri értékeli, díjakat is kiosztanak. A zsűri tagja lesz V. Nagy Viktória, a Heti Válasz kulturális újságírója, Eszes Andrea, a Nők Lapja vezető szerkesztője és Schnell Ádám, a Nemzeti Színház színművésze is.

Lantos Anikó elmondta: a fesztivál a színház fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat és az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával jön létre. A közönséget kedvező árú fesztiváljegyek és bérletek várják. Mint mondta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) való együttműködés keretében három előadásról, a Bernarda Alba háza, Az eltört korsó és a Közellenség című produkcióról készül televíziós felvétel.

Bereményi Géza igazgató elmondta: az idén negyedik alkalommal kezdik az évadot a Vidéki Színházak Fesztiváljával. A sajtótájékoztatón elhangzott: az előadások többsége az élethazugságokról, az igazságkeresésről szól.

A program szeptember 7-én, hétfőn a Békéscsabai Jókai Színház produkciójával, Federico García Lorca Bernarda Alba háza című spanyol drámájával kezdődik, amely a lorcai szöveg és a flamenco világának találkozásából született, az előadást Béres László állította színpadra. Fekete Péter, a békéscsabai színház volt igazgatója és a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete leköszönő elnöke elmondta: a produkcióval, amely félig táncjáték, félig színházi előadás, végigjárták Európát, számos fesztiválon részt vettek.

Szeptember 8-án, kedden a Veszprémi Petőfi Színház előadásában Henrik Ibsen színműve, A vadkacsa lesz látható Guelmino Sándor rendezésében. A következő napon Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című tragikomédiája szerepel a programban; az egri Gárdonyi Géza Színház előadása Csiszár Imre rendezésében látható. A darab főszerepét alakító Blaskó Balázs igazgató arról beszélt, hogy a darab azt láttatja, hogyan válik egy közösség kiszolgáltatottjává a pénz hatalmának. Hogyan torzít a pénz, hogyan manipulálja egy közösség belső életét, kapcsolatrendszerét, az emberek egymáshoz való viszonyát.

Szeptember 10-én, csütörtökön a kecskeméti Katona József Színház hozza el Budapestre Jurij Poljakov orosz kortárs író Párcsere című darabját Cseke Péter rendezésében. Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják. Cseke Péter igazgató elmondta: a darabot, amelyben az író a mai kort pellengérezi ki, a kecskeméti színház mutatta be először Magyarországon, a premieren jelen volt maga a szerző is. Kiemelte: az előadás az őszre moszkvai vendégjátékra is meghívást kapott.

A fesztiválon szeptember 11-én a Miskolci Nemzeti Színház játssza Heinrich von Kleist vígjátékát, az Eltört korsót Szőcs Artúr rendezésében.

Szeptember 12-én, szombaton szintén egy Kleist-mű alapján készült előadást láthat a közönség: a német drámaíró elbeszélése nyomán írta Tasnádi István a Közellenség című darabot, amelyet a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház ad elő Sztarenki Pál rendezésében. Farkas Ignác, a darab főszereplője elmondta: arra keresik a választ, hogy meddig mehet el az ember az igazság keresésében. Mint mondta, a karakter megformálásában is ez a kérdésfelvetés jelentette számára a legnagyobb kihívást.

A fesztivál zárónapján két stúdióprodukció várja a nézőket. A kaposvári Csiky Gergely Színház játssza Gareth Armstrong Shylock című darabját, amely a shakespeare-i velencei kalmár-történetet dolgozza fel, az előadás Kőváry Katalin rendezésében, Hunyadkürty György előadásában látható. A Váci Dunakanyar Színház Václav Havel Audiencia és Vernisszázs című színműveit adja elő Nagy Péter István rendezésében.

Forrás: MTI

2015.09.01