1086

Hamupipőke halott – Példátlan érdeklődés övezi Banksy legújabb projektjét

MTI

Példátlan kíváncsiság övezi a brit grafiti-művész, Banksy legújabb projektjét: a Dismaland, vagyis komorpark nevű szarkasztikus létesítmény augusztus 22. szombattól öt hétig várja a vendégeket Angliában, de az érdeklődők rohama miatt a látványosság honlapja már az első nap összeomlott.

A Somerset grófságbeli Weston-super-Mare-ben épített park nemcsak a világszerte ismert graffitiművész, hanem kedvenc alkotói, köztük Damien Hirst és Darren Cullen munkáit is tartalmazza. A Dismaland kialakításában végül 58 művész működött közre Banksy felkérésére. Ő maga tíz új alkotást jegyez. A látványosság 2,5 hektáron várja az érdeklődőket. Banksy egy régi lidót alakított át, ez a művész első nagy-britanniai projektje 2009-es bristoli kiállítása óta. Csakúgy, mint többi munkáját, ezt is nagy titkolózás övezte, a helyiek úgy tudták, filmforgatáshoz készítik elő az installációkat.

A park összes attrakciója komoly társadalmi problémákra, köztük a szegénységre, a menekültügyre és vagy épp a környezetszennyezésre reagál. A Dismaland célja leszámolni a közhelyekkel. Banksy gyerekek számára nem ajánlott családi témaparkként jellemezte a létesítményt. „Menekülés az agyatlan menekülés elől” – mondta. Bár a parkban híres rajzfilmfigurák szobrai is feltűnnek – igaz ezúttal meglehetősen szarkasztikus ábrázolásban –, a projekt nem a Disneyland ellen irányul – hangoztatták. David Cameron brit miniszterelnök éppúgy látható, mint Hamupipőke vagy a kis hableány, igaz előbbi halott: végzetes balesetet szenvedett hintajával.

Az installáció szeptember 27-ig lesz látható a tengerparti városkában. Jegyek három fontért kaphatók. A szervezők eredetileg négyezer belépőt adnak el naponta, de könnyen lehet, hogy még több látogatót fogadnak majd, az érdeklődés ugyanis óriási.

Forrás: MTI

2015.08.28