Sziget 2014

Nyitottság, elfogadás, oldottság és intenzitás

Még az utolsó napon, vasárnap késő délután is hömpölygött befelé az emberek végeláthatatlan sora az esti koncertekre. A Batthyány téri HÉV végállomáson is nagy volt a tumultus. Másnap Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója, a Sziget Kft. ügyvezetője azt nyilatkozta, már az adatfeldolgozás közben kiderült, hogy látogatottsági rekordot döntött a 2014-es Sziget, körülbelül 410-420 ezren vettek részt az idén.

A napi rekord is megszületett 85 ezer fővel. A Sziget bejáratánál elnézve az arcokat, a különböző nemzetek és korosztályok képviselőit, elgondolkodtam, vajon mit vár ez a sokféle ember a Szigettől?

A hihetetlenül gazdag koncert kínálat és a kísérő programok színes kavalkádja biztosan nagyon erős vonzerőt gyakorol. De amely a fesztivált Európa egyik legkedveltebb eseményévé teszi a maga nemében, az a „Sziget-feeling”. Ez egy nagyon érdekes jelenség, amit a legelső Sziget látogatásom óta minden évben tapasztalok. A „Sziget-feeling” talán nem mindenkinek teljesen ugyanazt jelenti, néhány szóban összefoglalva, hogy számomra melyek a legkiemelkedőbbek: nyitottság, elfogadás, oldottság és intenzitás.

Ahogy belépsz a Szigetre, leomlanak a bizalmatlanság falai, részévé válsz az „együtt lenni jó” érzésnek, ami belengi a Fesztivált. Együtt táncolsz a koncerteken, együtt örülsz a jó zenének. Együtt állsz sorba ételért, a mosdóhoz, és közben ismerkedsz. Az összetartozás érzése jutott eszembe, amire tudatosan vagy sem, de a legtöbb ember vágyik. És ami ellentétes azzal az állandó félelemmel, amit a világban zajló bizonyos folyamatok gerjesztenek.

Természetesen a Szigetnek is megvannak a maga hibái. Drága, ezért nagyon sok magyar meg sem engedheti magának. A környező lakóknak pedig zajos, és tény, hogy sajnos sokan szemetelnek. Ám elgondolkodtató, hogy mi mindent adtak le a fesztivál talált tárgyak osztályán: egy komplett utazótáskát, telefonokat, iPodokat és fényképezőgépeket, egy svájci lánynak a pénztárcája került meg, összes iratával és pénzével.

A fesztivál sokak számára ünnep, mert kiemelkedik a szürke hétköznapokból, és felejthetetlen élményekkel ajándékoz meg. Új barátok és szerelmek fűződnek. A fesztivál esküvői sátrában nagy a forgalom, naponta tucatjával kelnek egybe a látogatók. De idén először egy pár arra is lehetőséget nyert a karácsonyi kívánság akción, hogy itt kössön valódi házasságot. Most először zajlott le tehát egy igazi esküvő a Sziget keretein belül. A menyasszony és a vőlegény természetesen már eddig is lelkes résztvevője volt a fesztiválnak. Kérdés, hogy a szülők, nagypapák és nagymamák vajon kedvet kaptak-e? Gerendai Károly is jelen volt a házasságkötésen, és nászajándékba egy örök bérletet adott az újdonsült házasoknak. (Video az esküvőről itt.)

A „Sziget-feelingről” mitológiai asszociációként Dionüszosz jutott eszembe, akit a bor és mámor isteneként tartanak számon, de a lelkesedést is kötik hozzá. Apollónnal párba állítva pedig egy teljes ciklust alkotnak. Apollón a rend és harmónia, Dionüszosz pedig a termékeny káosz, feloldja a már megmerevedett formákat, és így a megújulás lehetőségét adja. Az ókori Görögországban az év egy része Apollón fennhatósága alá tartozott. Amikor néhány hónapra a Hüperboreusok földjére távozott, Dionüszosz vette át a helyét saját ünnepeivel.

Amikor elmegyünk egy fesztiválra, talán épp ezt a feloldást és megújulást keressük, hogy utána kicsit másként, kicsit lelkesebben folytathassuk munkálkodásunkat a hétköznapokban.

Szabados Éva

 

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A kép felhasználása a licenszfeltételek alapján forrásmegjelöléshez kötött. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt található.

2014.08.22