A Szarvasi és a Vácrátóti Arborétum

Szépséges úticélok nyár végére

A természet színei az átmenetekben, tavasszal és ősszel a legpompásabbak. Magyarország arborétumai csodás lehetőséget kínálnak, hogy az elkövetkező időszakra feltöltekezzünk az erdők, ligetek szépségével. Ezek közül kettőről gyűjtöttünk néhány információt a kirándulni vágyóknak.

Szarvasi Arborétum - Magyarország egyik leghíresebb és legnagyobb épített kertje

A Békés megyei Szarvas, illetve Békésszentandrás határán helyezkedik el. A Kákafogi-holtág és a Körösök-völgye révén a víz megnyugtató atmoszféráját is fái és virágai közé csempészi. A Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi területét képező, illetve a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának felügyelete alatt álló arborétum létrejötte az olasz származású Bolza család nevéhez köthető, ugyanis Bolza József gróf, közismertebb nevén Pepi - innen ered a Pepi-kert becenév is -, illetve felesége, Batthyány Anna kezdte meg a nagyobb arányú fás betelepítést a parkba. A 19. század óta a terület 82 hektárra nőtt, ahol ma mintegy 1600 fa- és cserjefaj - közöttük 1200 lomblevelű - és 250 változatos színekben pompázó lágyszárú növényfaj található, emellett 150 madárfaj, illetve őzek, rókák, sünök és nyulak teszik még teljesebbé az összképet. Az arborétum hajókirándulásokra is lehetőséget ad, melyek segítségével még teljesebb képet kaphatsz a Körösök élővilágáról.

Az Arborétum egész évben, minden nap látogatható (ünnepnapokon is) reggel nyolc órától sötétedésig.

További információ: http://www.pepikert.hu/

 Vácrátóti Botanikus Kert - Egy hajdani angolkert különleges növényekkel

A Pest megyében, Veresegyháza közelében és Őrbottyán szomszédságában elhelyezkedő Vácrátót olyan különleges növénygyűjteménynek ad otthont, mely nem csak hazánkban, de egész Európában egyedülállónak számít. A Vácrátóti Botanikus Kert 29 hektáros parkja természetvédelmi terület, a benne található épületeknek - többek között a vízimalomnak és a szentimentális angolkertek elengedhetetlen elemének, a műromnak - és történelmi jelentőségű stílusának köszönhetően pedig műemléki védettséget is élvez. A kertben található mintegy 13 ezer növényfaj amellett, hogy igen fontos tudományos gyűjtemény - a Vigyázó család, miután mai formájára alakította, illetve európai hírűvé fejlesztette az arborétumot, fel is ajánlotta a Tudományos Akadémiának -, felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs, ugyanakkor a nyugalom szigeteként is definiálható. A hely különleges légköréhez a növényekhez hasonlóan gazdag állatvilág is hozzájárul, többek között az 52 itt fészkelő madárfaj hangja, illetve a tavakban játszadozó vidrák látványa.

Nyitva tartás:

Április 1. - október 31. 8:00-18:00

Üvegházak és állandó kiállítások

Hétfő zárva

Kedd - csütörtök 8:00-15:45

Péntek 8:00-13:15

Szombat - vasárnap 8:00-15:45

November 1. - március 31. 8:00-16:00

Üvegházak és állandó kiállítások zárva.

További információ: http://www.botkert.hu/

A kép a http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt található.

2015.08.22