Lenny Kravitz: Flash!

A rockzenész bécsi fotókiállítása

A Leica Camera AG és a bécsi OstLicht Fotógaléria augusztus 11-én nyitotta meg a világhírű rocksztár, Lenny Kravitz fotóiból rendezett kiállítást Flash! címen. Az amerikai zeneszerző-énekes-előadó-színész-designer képeiből válogatott tárlat csupán augusztus 22-ig tekinthető meg, viszont a sajtóanyagnak köszönhetően a fotók egy része online látható is marad.

Egy rock – és egyéb más – sztár élete mindig a nyilvánosság előtt zajlik. Akkor is, ha az illető úgy akarja, akkor pedig talán még inkább, ha nem. Ünnepelvén, csodálván őt, ugyanakkor fullasztó közelségben dokumentálva, sőt mi több, a rajongók, a fotósok, az autogramvadászok, a pletykára éhes médiumok és a különféle riporterek tömegeivel áldva-sújtva, folytonosan körülötte zsongván rögzítik a technológiai vívmányok teljes fegyvertárával azt, amelyhez nem feltétlenül van közük, felhatalmazásuk, vagy éppen intelligenciájuk.

És a vakuk villogásának közepette, a fókuszpontban álló Lenny Kravitz rendre felemeli Leica fényképezőgépét, hogy ellent-kattintson a vele szemben tömörülő fotósokra és rajongókra, akik követik őt, bárhová is megy. A szürreális aktus pedig az idők során valódi fotósorozatot szült, amelyben a szűkszavúságuk ellenére sokatmondó, fekete-fehér képek szinte rituális ismétlődésű atmoszférát teremtenek.

Az OstLicht Fotógalériában kifüggesztett 50 válogatott felvétel kiállításának ötletét már tavaly óta finomhangolta az OstLicht és WestLicht fotóművészeti galériák alapítója és tulajdonosa, valamint a Leica optikai készülékeket gyártó vállalat bécsi üzletének vezetője, Peter Coeln, valamint Kravitz. „Érdekes dolog, hogy pont azok az emberek váltak az első fotókiállításom alanyaivá, akik azért üldöznek engem, hogy képeket készíthessenek rólam. A lencsét visszairányítottam rájuk, egyúttal egy mélyebb pillantást engedélyeztem magamba és abba a szürreális világba, amelyben élek. Így vált csodálatos pillanatokká az a tánc vadász és préda között, amely egykor tolakodó atrocitás volt.”

A kiállítás kísérőanyagaként Mathieu Bitton portréi egy új arcát világítják meg Lenny Kravitz-nek a rockcirkusz kulisszái mögött. A fotós régi harcostársa a zenésznek, aki végigkísérte őt a világméretű turnékon, egyaránt lekapva őt a színpadi nagyjelenetek, valamint a koncertek közötti pihenőórák közben. Ezek a fotók első alkalommal jelennek meg a Flash! kiállításának részeként. (Kravitz fotóit először a Los Angeles-i Leica galériában, majd a németországi Wetzlarban található Leica központban mutatták be, innen érkeztek az osztrák fővárosba.)

Érdekesség, hogy a bécsi tárlaton minden kiállított fotó megvásárolható volt, sőt, az OstLicht Fotógaléria külön az alkalomra exkluzív, limitált példányszámú posztert bocsátott ki. Lenny Kravitz első fotókötete, a Flash 2015 elején látott napvilágot Mathieu Bitton művészeti rendezése és dizájntervei alapján.

Szilvási Krisztián

 Forrás: a kiállítás eredeti sajtóanyaga


2015.08.19