1894

Magyar települések viselik a Finnugor Kulturális Főváros címet


Először viselhetik magyar települések a Finnugor Kulturális Főváros címet 2016-ban. Iszkaszentgyörgy és Veszprém is olyan színvonalas pályázatot nyújtott be a programra, hogy a zsűri egyhangú döntéssel a cím történetében szintén először, megosztva hirdetett nyertest.

A megosztás pontos részleteit az alapító Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN) a közeljövőben dolgozza ki. „A kezdeményezés idén földrajzilag az oroszországi finnugor népekre, valamint Magyarországra és a kárpát-medencei magyarságra koncentrált” – emelte ki Sampsa Holopainen, a leköszönő MAFUN elnöke.

A 2016-os Finnugor Kulturális Főváros pályázatra három település: Veszprém (alsó képen a város delegációja), Nagykálló és Iszkaszentgyörgy (felső képen a város delegációja) jelentkezett. A címről két fordulóban döntöttek: az öttagú nemzetközi zsűri először értékelte a benyújtott pályázati anyagokat, ezt követően az indulóknak személyes bemutatkozási lehetőséget biztosítottak Tartuban július 31-én, a MAFUN kongresszusán. „A győztesek kiválasztásakor azt is figyelembe vették, hogy a tervezett programokon milyen szintű betekintést nyújtanak a finnugor népek kultúrájába és jelenlegi helyzetébe. Mindkét település kiemelt hangsúlyt fektetett pályázatában a határokon átívelő programok megvalósítására, a gyerekek és a fiatalok bevonására, valamint a művészeti projektekre” – tette hozzá Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Programiroda magyar munkatársa.

Határokon átívelő együttműködés
A MAFUN által életre hívott program olyan nemzetközi, kulturális, civil és gazdasági kezdeményezés, melynek célja, hogy erősítse a finnugor nemzetek és a szamojéd népek identitását, illetve elősegítse azok együttműködését. A kezdeményezés nemcsak a kulturális-, hanem a gazdasági és a civil kapcsolatok fejlődéséhez is hozzá kíván járulni, mind helyi, mind pedig globális szinten. A tavalyi győztes, így az idei címet viselő, mindössze 187 fős észt Obinitsa júliusig több, mint tízezer látogatót köszönhetett a cím szellemében megvalósított programoknak.

Erősödő nemzetközi érdeklődés
„A Finnugor Kulturális Főváros jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő kezdeményezés, mely jelentős mértékben hozzájárul a győztes település turizmusának fellendítéséhez. Emellett pedig tartós, határokon átívelő nemzetközi kapcsolatokat biztosít, melyek hosszútávon segíthetik a győztes települések közösségeit céljaik elérésben” – emelte ki Aranyi Péter. Az elmúlt két évben széleskörű érdeklődés kísérte a kezdeményezést finnugor világon kívül és belül egyaránt. Kiemelt sikernek tekinthető, hogy 2014 májusában már az ENSZ Őshonos Népek fórumán is szó esett a pályázatról, 2015 szeptemberében pedig az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt is bemutatkozik a program.

Veszprém történelmet írt
A MAFUN kongresszus nyitó napján a küldöttek elfogadták a Veszprémi Finn-Magyar Egyesület (VEMAFI) fiatal tagozatának csatlakozási kérelmét. „A VEMAFI lehet az első magyar szervezet, mely részt vesz a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének munkájában. A csatlakozásnak szimbolikus jelentősége is van, mivel a VEMAFI Veszprém észt testvérvárosában, Tartuban vált a MAFUN tagjává” – jegyezte meg Sampsa Holopainen.

Udmurt, észt és magyar
A Finnugor Kulturális Főváros program elindításáról 2012-ben, a siófoki Finnugor Világkongresszuson döntöttek az észt Oliver Loode javaslatára. Az első Finnugor Kulturális Főváros 2014-ben az udmurtiai Sztarije Bigi (bygy.info) volt, idén pedig az észtországi Obinitsa (obinitsa.net) töltheti be ezt a címet. 2016-ban pedig a magyarországi Iszkaszentgyörgy és Veszprém lesz a Finnugor Kulturális Főváros.

Forrás: kultura.hu

2015.08.14