2226

Tan Twan Eng: Esőcsináló

Könyvajánló

A 2007-es Man Booker-díj egyik jelöltje volt Tan Twan Eng Esőcsináló című regénye, amely az év vége felé jelenik meg a Tarandus Kiadónál. Az Esti ködök szerzőjének korábbi könyve 1939-ben játszódik Malajziában, s ahogyan a The Philadelphia Inquirer írta: „Aki szerint a regény műfaja hanyatlóban van, annak ezt feltétlenül el kell olvasnia!”.

 „Figyelemreméltó regény az intrikáról és az aikidóról... Eng karakterei éppolyan mélyek és összetettek, mint a kor, amelyben a történetük játszódik, és nagyon gazdag palettából dolgozik, hogy közel hozza hozzánk a háborúnak ezt a kevéssé ismert szegletét... jól kitalált, hihető és magával ragadó.” (Publishers Weekly)

Az Esőcsináló története 1939-ben játszódik a malajziai Pinangban. A tizenhat éves Philip Hutton mindig is számkivetettnek érezte magát. Angol édesapja és kínai édesanyja gyermekeként nem tartozott igazán egyik nemzethez sem. Ezen a nyáron azonban véget ér a magány időszaka: megismer egy japán diplomatát, Hayato Endót, aki mestere lesz, és idővel egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk. Philip körbevezeti Endo szant a szigeten, megmutatva mindent, ami fontos és kedves számára, Endo szan pedig bevezeti a fiút a japán kultúra és gondolkodás világába, harcművészetre és a zen buddhizmus világszemléletére tanítja.

Az újonnan szerzett tudásnak és barátságnak azonban óriási ára van. Endo szant kötelessége a sajátjaihoz fűzi, amelyre Philip csak akkor döbben rá, amikor a japánok megszállják Malajziát. A fiatalember kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy mestere, akinek ő feltétlen hűséget és engedelmességet fogadott, olyan titkokat rejteget, amelyek Philip egész világát romba dönthetik. Mindent kockára kell tennie, hogy megmentse azokat, akiket akaratlanul is halálos veszélybe sodort, és hogy fölfedezze, ki is ő valójában, és mire képes.

„Tan Twan Eng gyönyörűen megírt és mélyen megindító regénye egyike a legjobbaknak, amelyeket valaha is olvastam... nagyszabású, régimódi történet tekervényes cselekménnyel és élő, lenyűgöző karakterekkel... Aki szerint a regény műfaja hanyatlóban van, annak ezt feltétlenül el kell olvasnia!” (The Philadelphia Inquirer)

Tan Twan Eng a malajziai Pinangban született 1972-ben. Jogot tanult Londonban, majd ügyvédként dolgozott Kuala Lumpurban, mielőtt minden idejét az írásnak szentelte volna. Jelenleg Fokvárosban él. 2007-ben kiadott Esőcsináló (The Gift of Rain) című első regényét több nyelvre lefordították, és jelölték a Man Booker-díjra. Az Esti ködök kertje a második regénye, a 2012-es Man Ázsiai Irodalmi Díj nyertese, a Man Booker-díj döntőse, 2013-ban elnyerte a Walter Scott-díjat történelmi regény kategóriában, 2014-ben pedig bekerült az IMPAC Dublin Nemzetközi Irodalmi Díj legjobb jelöltjei közé.

„Miközben Fokvárosban a közeli szupermarket zöldségosztályán válogatott a csalogató kínálat között, hirtelen megzavarták. ’Ugye ön Yo Yo Ma? Adna egy autogramot?’ Tan Twan Eng egy pillanatra zavarba jött, majd elnevette magát. – Hát nem hízelgő, hogy a világ legjobb csellistájának nézik az embert? – mondja ’hasonmására’, a híres francia-amerikai csellistára utalva.” (Dési András, Népszabadság)

A kötet előjegyezhető, megrendelhető a Tarandus Kiadó honlapján.

Tarandus Kiadó

2015.08.12