Lily King: Eufória

Könyvajánló

Lily King (1963-) angol irodalom szakon végzett, jelenleg pedig angolt, valamint kreatív írást oktat több amerikai egyetemen is. A világ leghíresebb antropológusáról írt könyve komoly nemzetközi siker lett, amelyet díjak özönével jutalmaztak: az Eufória (a negyedik regénye) többek között elnyerte a Kirkus-díjat és a New England-könyvdíjat is. Kinget regényei mellett esszéíróként és recenzió-szerzőként is számon tartják (The New York Times, The Washington Post).

Az Eufória három tehetséges, fiatal antropológusról szól, akik olyan szerelmi háromszögbe bonyolódnak, amely nem csupán egymáshoz fűződő viszonyukat, de karrierjüket és végső soron az életüket is veszélybe sodorja. Andrew Bankson már évek óta egyedül dolgozik terepen, egy új-guineai törzset tanulmányoz kevés sikerrel. Egyre elszigeteltebbé és frusztráltabbá válik, lassan az öngyilkosság gondolata is megkísérti, amikor találkozik a híres antropológussal, Nell Stone-nal és furcsa, szeszélyes férjével, Fennel. Banksont elbűvöli a különleges páros, akiknek a lelkesedése magával ragadja, és visszarántja a szakadék pereméről.

A két világháború között játszódó történetet Margaret Mead forradalmi antropológus életének eseményei ihlették. Mead a 60-70-es évek tudományos életének elismert alakja volt, aki a Csendes-óceán déli területein, illetve a Délkelet-Ázsiában élő törzsek szexualitáshoz fűződő viszonyát vizsgálta. Az Eufória a szenvedély és megszállottság, a felfedezések és áldozatvállalás lenyűgöző története egy díjnyertes szerző tollából.

„King olyan érzékletesen írja le karakterei életét, hogy a könyv lapjait magunk mögött hagyva is életünk részének érezzük őket. Kutatási eredményei annyira szervesen beépültek a cselekményvezetésbe, hogy a didaktikus szándék minden jele nélkül érthetjük meg belőle a szereplők munkájának összetettségét.” (Camilla Gibb, The Guardian)

„A szexuális forradalomra gyakorolt hatásával Mead világszerte a lázadás szimbóluma lett, ami néhányakat megijesztett, néhányan viszont üdvözölték tevékenységét, amíg végül személye valamiféle totemmé nőtte ki magát, amelyhez különféle csoportosulások járultak hitük vagy félelmük szerint. Ezért aztán nagyon is üdítő a világ leghíresebb antropológusának alakját végre emberi lényként érzékelni Lily King új könyvének lapjain.” (Ron Charles, The Washington Post)

Az Eufória díjai, jelölései (2014):
– Kirkus-díj
– New England-könyvdíj
– Nemzeti Könyvkritikusok Körének díja (döntős)
– az év 10 legjobb könyvének egyike, The New York Times Book Review
– az év legjobb 10 fikciós könyvének egyike, Time
– az év legjobb könyvének egyike, NPR
– az év legjobb 50 fikciós könyvének egyike, Washington Post
– az Amazonon az év 100 legjobb könyve közül a 16.
– az év legjobb fikciós könyvének egyike, Publishers Weekly
– az OPRAH.COM szerint az év 15 „kötelező olvasmánya” közé tartozik

 

A kötet előjegyezhető, megrendelhető a Tarandus Kiadó honlapján.

Tarandus Kiadó

2015.08.07