David Fontana: A jelek és szimbólumok titokzatos világa

Könyvajánló

Impozáns és magával ragadó kötettel vezeti be az olvasót a Kossuth Kiadó a szimbólumok világába. A szerző, David Fontana (1934-2010) a Brit Pszichológiai Társaság tagja volt, aki kulturális és lélektani szempontból is vizsgálta az emberiség gazdag jelképtárát, Jung kollektív tudattalanról szóló tanára is alapozva. A Cardiff University pszichológiaprofesszora és a liverpooli John Moores University tanszékvezetője számos, a szimbólumokról, illetve az álmokról szóló könyvet állított össze, munkáit több, mint 25 nyelvre lefordították.

A jelek és szimbólumok titokzatos világa bővelkedik a szemet gyönyörködtető illusztrációkban, ezért abban is segít, hogy megértsük a világ művészeti alkotásainak és építményeinek rejtett jelentését.
Rögtön az első részben olvashatunk a szimbólumalkotó elméről, vagyis megtudhatjuk, az ember veleszületett képessége, hogy jelképekben gondolkodik, sőt, hogy jelképeket alkot. Például a reneszánszban egész szimbólumrendszerekkel találkozhatunk, melyek a világegyetemet írják le.

David Fontana szerint a szimbólumok egyetemes érvényűek, ugyanakkor úgy tudjuk teljességükben megérteni őket, ha kitágítva szellemi horizontunkat, több kultúrára és más századokra is kiterjesztjük érdeklődésünket. Ehhez ad kiváló alapot a kötet, melynek 2. részében a szimbólumok világa tárul elénk, mintegy 500 különböző jelkép, tematikusan csoportosítva. Olvashatunk az égitestekhez fűződő jelentéstartalmakról, az asztrológiai jegyekről, a különféle természeti lények és jelenségek szimbolikus értelméről. Találkozhatunk istenekkel, istennőkkel, angyalokkal és mitikus hősökkel. A tematikus fejezeteket több ősi civilizáció és vallás jelképrendszerének bemutatása is kiteljesíti, például rövid ízelítőt kaphatunk az ókori Egyiptom vagy a taoizmus kincsestárából is. Mélyebb értelmet nyerhet számunkra a labirintus, mely jelképes zarándoklatra, egyfajta belső utazásra szólítja fel az embert, kifejezve az élet döntésekkel, választásokkal nehezített útját.

Megismerhetjük az olyan mindennapi eszközökben rejlő gyakran nagyon mély üzenetet, mint a létra, a tányér, a mérleg, vagy a kerék. Ugyanakkor a szerző felhívja a figyelmet, hogy érdemes megkülönböztetnünk az ősibb és összetettebb szimbólumokat a meghatározott célra választott vagy szerkesztett egyszerűbb jelektől.

A könyv többet adhat annál, mint amit elsőre gondolnánk. Hiszen ahogy arról olvasunk, mit rejthet számunkra a fehér vagy a fekete szín, hogy mi mindent fejezhet ki a fuvola vagy a pánsíp, vagy hogy miként lehet szent a geometria, elkezdjük másként szemlélni a dolgokat. Ha nem elégszünk meg a felszínnel, különleges értékekre bukkanhatunk a világban, és önmagunkban is.

Fontana szerint a szimbólumok megérinthetik és inspirálhatják az embert, jelentésük pontos megfejtése hozzásegít az önismerethez, és emberi létünk lényegének megértéséhez.

Szabados Éva

Köszönet a Kossuth Kiadónak a könyvért!

A Chartres-i labirintust ábrázoló kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt található.

2015.08.04