Két évtizedes jubileumot ünnepel a szolnoki Örökség Világzenei Fesztivál

MTI

Kilenc külföldi résztvevő és tizenegy hazai formáció lép fel két színpadon a huszadik alkalommal megrendezendő Örökség Világzenei Fesztiválon augusztus 19. és 22. között Szolnokon, a Tiszai Hajósok terén – közölte a fesztivál főszervezője az MTI-vel.

Pap Béla elmondta: az 1996 óta évente megrendezett fesztiválon az elmúlt húsz esztendőben több, mint kettőszázan léptek fel mintegy ötvenezer néző előtt. Továbbra is cél, hogy sok fiatal zenész lépjen színpadra, számos friss produkcióban legyen része a közönségnek – hangsúlyozta a főszervező. A nyitónapon a szolnoki Anyám és Nyulam zenekar lép fel vendégeivel, a Prágából érkező Tomás Reindl egyszemélyes zenekarként, a lengyel Illegal Boys pedig utcazenei produkcióval szórakoztatja a közönséget. A tököli Kolo együttes szerb-balkáni ritmusokkal teszi teljessé az estét.

Az augusztus 20-i ünnepnapon több fiatal együttes is bemutatkozik: a Szimbola, a Bitang, valamint a több ismert zenészt is soraiban tudó, ám egészen friss formáció, a Holddalanap. A tűzijáték után a Cimbaliband következik, majd a Kárikittyom Anticeleb Orchestra lép fel. A legkisebbeket hangszersimogató, babaringató sarok és kézműves foglalkozás várja, valamint Kovács Gábor gyermekeknek szóló műsora.

A fesztivál harmadik napján Szlovákiából érkezik a népes Buchajtramka együttes, valamint az a lengyel Czeremszyna, amelynek hatalmas basszus-balalajkán játszó tagját évekig emlegette a közönség 2010-es szolnoki fellépése után. A „morvaországi Ghymes”, azaz Tomás Kocko és zenekara új és vérpezsdítő műsorral érkezik a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló augusztus 21-i programnapra. Fellép továbbá a Fakutya együttes és a kanadai Lemon Bucket Orchestra is.

A fesztivál zárónapján Curtis Eller és utazó Amerikai Cirkusza hallható. A bendzsót virtuozitással megszólaltató amerikai zenész Szolnokon mutatkozik be először a magyar közönségnek. Fellép Valeri Dimcsev tamburaművész Shaman Triója Bulgáriából, a Dúhové Eminencie Szlovákiából, valamint a hazai MásKÉP együttes. Délután az Európai Hagyományos Gyermek Népi és Sportjáték Fesztivál bemutatói láthatók a Tiszai Hajósok terén.

A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatja. Részletes program a http://festival.altpop.hu/ oldalon található.

Forrás: MTI

2015.08.02