Mi lenne ha? - The Majestic

Filmajánló

Kik vagyunk valójában, és kivé válhatunk? Ezeket a kérdéseket feszegeti Frank Darabont filmje. Bár egy ilyen komoly felvetésre az igazi választ mindenki csak saját magában találhatja meg, a téma kapcsán jó gondolatindító lehet Peter Appleton (Jim Carrey) története. A Mi lenne ha? főhőse különleges sorshelyzetbe keveredik, melynek során rendhagyó jellemformálódáson megy keresztül.

Az 1950-es években a mozi aranykorát élte. S miközben a vásznon egyre különlegesebb képességű hősök jelentek meg, például Superman (1948), a mindennapi életben erősen megkérdőjeleződött, hogy lehet-e, érdemes-e hőssé válni?

Peter forgatókönyvíró, a karrierje szépen épül, az álomgyár megbecsült tagja. Egészen addig, míg gyanússá nem válik az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság szemében. Feketelistára kerül, emiatt nem folytathatja a munkáját, és barátnője is szakít vele. Bánatában leissza magát, kocsiba ül, és a pechsorozat „koronájaként” balesetet szenved.

Amikor felébred, semmire sem emlékszik, még arra sem, hogy kicsoda ő. Egy kisváros, Lawson lakói találnak rá és veszik gondjaikba. Felismerni vélik benne a mozitulajdonos, Harry Trimble (Martin Landau) eltűnt fiát, Luke-ot. Az ifjú hősként harcolt a II. világháborúban, és megmentette több társa életét. Nem sokkal ezután eltűnt, és több mint kilenc éve semmi hír nem érkezett felőle. Bár eleinte vannak kétkedő hangok, de Harry szent meggyőződése, hogy hőn szeretett fia tért vissza.

Ahogy telnek a napok, Peter kezdi egyre inkább otthon érezni magát új életében. Ebben nagy szerepet játszik Luke gyönyörű menyasszonya, Adele (Laurie Holden), aki igyekszik felidézni benne közös gyermekkoruk és szerelmük emlékeit. Az egész városka ünnepli Luke visszatértét, ami sokak fájdalmára gyógyírt jelent. De meddig folytatódhat a törékeny idill? Meddig maradhat a vészterhes múlt a feledés jótékony homályában? Amikor Peter segít „apjának” újra elindítani nagy álmát, a The Majestic nevű mozit, sorsszerűen közelít az emlékezés napja...

Eközben a hatóságok sem feledkeznek meg róla, a „boszorkányüldözés” folytatódik. A nyomok lassan elvezetnek Lawson városáig. És a legnagyobb megpróbáltatásokban Peter rájön, hogy Luke lénye talán nem is áll tőle olyan távol…

A nagyszerű színészi játék mellett a film érdemei közé tartozik a remek forgatókönyv. Az alkotók egy időnként fájón realista, ugyanakkor jótékonyan meseszerű történetet szerettek volna elmondani. Ebből az ötvözetből egy tanulságos és szellemes szórakozást ígérő mozi született.

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál romantikus dráma, 152 perc, 2001

A film angol nyelvű előzetese ezen a linken tekinthető meg.

 

Szabados Éva

 

2015.07.22