Campus, az "okos" fesztivál

Debrecen, július 22-26.

A könnyűzenei fesztiválokon szokatlan, Magyarországon sosem látott rendezvénykombinációra kerül sor a Nagyerdőben. Idén ráadásul még több tudománnyal találkozhatnak a látogatók a Campus Fesztiválon, ami továbbra is az ország egyetlen „okos” fesztiválja. A megújult Nagyerdei Víztorony új épületrésze sem marad programok nélkül. Az utcaszinti részen kialakított H2O Galéria ad idén otthont a KULTer.hu és a Dub Székház közös összművészeti helyszínének.

A kiállítótér eleve sajátos miliőjében számos fiatal költőt és írót ismerhetünk meg, de nem maradnak el a helyi és országosan ismert slammerek sem, a kora esti órákban pedig beszélgetések lesznek mások mellett Palya Beával, a Supernemből ismert Papp Szabival vagy Zságer Balázzsal. A Dub Székház zenei spektruma idén élő zenekarokkal bővül, az Eurovíziós selejtezőt megnyerő Passed, az A38 tehetségkutatóján győztes Makrohang, illetve a már amerikai és japán turnét is maga mögött tudó Jónás Vera Experiment lép fel. Az esték további része egy komplex chill-out utazást ígér a kísérleti elektronikai színtér izgalmas szereplőivel.

Teljesen új elemet hoz a fesztivál programjába az idén debütáló Borfalu Színpad. Tavaly sokan hiányoltak egy olyan hangulatos helyet, ahol a nagy koncertek véget érte után is lehet beszélgetni, borozni, jó zene mellett. A Bor- és Gasztrofaluban felállított színpadon folk-, blues- és akusztikus produkciók játszanak éjszaka, így például vendégünk lesz Bognár Szilvia és az Etnoé, Dr. Valter Blues társasága, a Margaret Island vagy épp a mediterrán utcazenét játszó Malaga Quintet.

A focirajongók is találhatnak kedvükre való programot a Campuson. A DVSC-TEVA labdarúgó csapata bejutott az Európa Liga második körébe, ahol a lett Skonto Riga csapatával mérkőzik meg a harmadik körbe jutásért. A csapatok az első mérkőzést Rigában, Lettország fővárosában játsszák július 16-án csütörtökön, 18 órától, míg a továbbjutást eldöntő visszavágóra Debrecenben kerül sor július 23-án 17 órától. Július 23-a a Nagyerdei Stadion környezetében megrendezett Campus Fesztivál első napja is egyben, így a fesztiválozók és a DVSC szurkolói közös programon vehetnek részt, ha úgy döntenek. A DVSC és a fesztivál szervezői megállapodtak, hogy a népszerű rendezvény és a népszerű klub kölcsönös figyelmességgel kezelik egymás közönségét, így a különleges alkalom emlékezetessé válhat mindenki számára. A DVSC a stadion D7 és D8 szektorát biztosítja a fesztiválozók számára a találkozóra érvényes legalacsonyabb áron, amely az egyébként 1500 Ft-ra beárazott szektorban ezúttal 600 Ft. A fesztivál szervezői a 600 Ft-os jegyár 50%-át a fesztivál bérleteinek és aznapra szóló napijegyeinek árában érvényesíti, így a mérkőzést megtekintő fesztiválozók csupán 300 Ft ellenében, azaz 80%-os kedvezménnyel juthatnak be a nemzetközi kupamérkőzésre.

A remélhetőleg jó hangulatú és sikeres mérkőzést követően a Campus Fesztiválon 19.30-kor kezdődik a nagyszínpad programja, így senki nem marad le a Quimby, a holland Caro Emerald, valamint Majka és Curtis koncertjéről és a nap egyéb esti programjairól.

A fesztivál szervezője a DVSC mérkőzéseire a 15/16 bajnokságra érvényes szezonbérlettel és a fesztivál csütörtöki napjára is érvényes belépővel rendelkezők számára 300 Ft értékű italjegyet bocsát rendelkezésre, melyet a mérkőzés napján, a fesztivál területén lévő büfékben lehet beváltani.

Természetesen Debrecen mint egyetemváros is képviselteti magát a Nagyerdőn. 800

négyzetméteren, több mint 20 standdal és 150 egyetemi oktató, kutató és dolgozó részvételével rendezi meg a Debreceni Egyetem az Egyetem tér programjait. Idén is a fesztivál főbejárata után közvetlenül jobb oldalon, a Nagyerdei Stadion parkolójában várják az érdeklődőket, akik az esti koncertek előtt játékosan kapcsolódhatnak ki a tudomány világában. Tavaly több mint háromezren vettek részt a Debreceni Egyetem által szervezett programokon.

A Campus Fesztiválon az Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék munkatársai mágneses magrezonanciás „sörvizsgálatot” tartanak, de nem hiányoznak idén sem a látványos kémiai és fizikai kísérletek. Először költözik ki a fesztiválra az agrárvilág: a tudományos ismeretterjesztés mellett szórakoztató növény- és magfelismerés is várja az érdeklődőket, akik bepillanthatnak az élelmiszeripar egyes ágazataiba, és még biolekvárt is lehet majd kóstolni. Az Egyetem tér kínálatát többek között interaktív földtudományi bemutató, tőzsdei szimulációs játék, fesztiváltörténeti kiállítás, néprajzi szófejtő, tésztahíd-építő verseny és egészségmegőrzéssel kapcsolatos prevenciós programok is színesítik. Az egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja önismereti tanácsadással és a gyermekek számára berendezett játszósarokkal is várja a fesztiválozókat.

Az egyetem kezelésében lévő Nagyerdei Víztorony a próbaüzem után hivatalosan a fesztiválon nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt – várhatóan az egyetemi ifjúság kedvelt helye lesz a fesztiválon és „fesztiválmentes” időben is. 2015-ben is a Campus Fesztivál ad otthont a ponthúzó partinak, az idei felvételi ponthatárok a PONT OTT Partin derülnek ki július 23-án 20.00 órától. Újdonság: a leendő debreceni gólyák a jó hír mellé ajándékot is kapnak.

Forrás: kultura.hu

2015.07.21