Sok hűhó semmiért

Filmajánló

William Shakespeare (1564-1616) nemcsak a világ egyik legnagyobb drámaírója volt, de modern forgatókönyvíróként is nagyszerűen megállja a helyét. Ezt bizonyítja a számtalan filmes adaptáció, melyek különböző színvonalon keltik életre a zseniális író világát. Közülük mindenképpen kiemelkedő Kenneth Brannagh 1993-as Sok hűhó semmiért rendezése.

A Much Ado About Nothing, azaz Sok hűhó semmiért egyike Shakespeare legnépszerűbb vígjátékainak, melynek első, némafilmes feldolgozása már 1913-ban elkészült. A történet a napsütötte Dél-Itáliában játszódik, a jómódú Leonato házában. Ide érkezik meg Don Pedro, Aragónia hercege (Denzel Washington) és csapata, hogy a megvívott csaták után a vidéki kúrián töltsön egy felhőtlen hónapot. Ámor nem tétlenkedik, a herceg egyik kísérője, Claudio lovag (Robert Sean Leonard) rögtön szerelmes lesz Leonato szépséges leányába, Heroba (Kate Beckinsale). Benedek (Kenneth Brannagh), Claudio bajtársa viszont, aki megveszekedett nőgyűlölő, méltó partnerre talál a makrancos Beatrice (Emma Thompson) személyében, akivel sziporkázó szópárbajokban fejezik ki a másik nem iránti ellenszenvüket. Még a vak is látja, hogy egymásnak lettek teremtve.

Az idilli szerelmes évődést azonban megzavarja a rosszindulatú cselszövés, mely Don Juantól (Keanu Reeves), a herceg búskomor öccsétől ered. Hát elég erős volna a gonosz ármány, hogy a harcban edzett barátságot és a két ifjú szív szerelmét megsemmisítse?

A remek színészgárdával értékes és Shakespeare-hű változat készült, mely minőségi töltődést kínálhat a nyári napokra is. Az Erzsébet-kori angol szerző vígjátékaira jellemző, hogy miközben jóízűen megnevettetnek, mélységük is van, súrolják a tragikumot. A nézőt végigviszik a konfliktusok hullámvasútján egészen a feloldást és fényes derűt tartogató végkifejletig. A nehézségek és boldog pillanatok ciklikussága, az események mesteri szövése, valamint a karakterek pontos megrajzoltsága mutatják Shakespeare életbölcsességét. Emiatt annyira egyetemes az életműve, hogy évszázadok óta őrzi és szolgálja a színház eredeti küldetését: tanít és szórakoztat.

A film angol nyelvű előzetese ide kattintva nézhető meg.

Szabados Éva

2015.07.13