Szódásüveg-történetek

Kiállítás a Győri Legendák Fesztivál alkalmából

Július 18-án nyílt meg, és augusztus hónap végéig látható az Esterházy-palota aulájában az a szódásüveg kiállítás, amelynek eszménye és tárgyi megjelenési formái Magyarországon Jedlik Ányos nevével forrtak össze. A Szódásüveg-történetek gyűjteménye a Győri Legendák Fesztivál alkalmából kapott helyet a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum programjában.

A szóda feltalálása, illetve Magyarországon való gyártása Jedlik Ányos győri bencés szerzeteshez fűződik, aki egy új és zseniális módszert talált ki a mesterséges ásványvíz előállítására, mivel az addig használt gyártás technológiai leírásai szigorúan védettek és titkosak voltak. A szódavíz (szikvíz) nem más, mint nyomás alatt lévő szénsavas ital; csak olyan terméket szabad így nevezni, amelyet szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezető szárral ellátott szikvizes ballonba töltenek. A szikvíz 2013-ban bekerült a Magyar Értéktárba.

Története 250 évvel ezelőttre nyúlik vissza: elsőként 1767-ben Joseph Priestley elegyítette a széndioxidot a vízzel. Mivel egy sörfőzde mellett lakott, megfigyelte, hogy az erjedő alkohol felett gáz lebeg. Ez a gáz kioltja az égő faforgácsot, ha a közelében gyújtja meg, s eközben a gázelegy alászáll a földre. Ebből kikövetkeztette, hogy a gáz (szén-dioxid), nehezebb a levegőnél. Otthoni laboratóriumában is előállította a „nehéz levegő”-nek nevezett gázt, majd vízben oldotta és megtapasztalta, hogy ezáltal kellemes ízű folyadék keletkezik. Magyarországon 1826-ban Jedlik Ányos ért el új eredményeket, amikor a balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni. Az ő nevéhez fűződik a szikvíz nagyüzemi gyártása. Kezdetben a szódavizet szikvízgyártó kisiparosok állították elő és üvegpalackokban árulták. A 20. század második felében megjelentek a fémből készült palackok (szifonok), amelyekben a szén-dioxidot és a nyomást a rászerelhető patron tartalma adja. A rászerelés során a patronból nyomás alatt átáramlik a szén-dioxid és összekeveredik a vízzel. (Forrás: Wikipédia)

A Szódásüveg-történetek kiállítás a Győri Legendák Fesztivál alkalmából került megrendezésre, a tárlaton különböző színű, formájú, különleges szódásüvegek, illetve a szikvízgyártás eszközei láthatóak, és egy régi, de napjainkban újjáéledő ipar tárgyi emlékei elevenednek meg. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig.


Fotók: Csendes Richárd

2014.08.12