Godspell premier Esztergomban

A darab a tatabányai színházban látható ősztől

Stephen Schwartz – John Michael Tebelak Godspell című musiceljének nyári premierjét tartják az Esztergomi Várszínházban július 10-én és 11-én este kilenc órakor. A tatabányai Jászai Mari Színházzal közösen készült előadást Szűcs Gábor rendezte. A darab ősszel a tatabányai teátrumban látható bérletes előadásként.

A Godspellt, John-Michael Tebelak (szöveg) és Stephen Schwartz (zene) musicaljét 1971. május 13-án mutatták be a Cherry Lane Theatre-ben, és öt évvel később került a Broadway-re. A darab az újtestamentumi Máté evangéliumát meséli újra kortárs témákat beemelve és improvizációs technikát használva. A musicalt Magyarországon 1986-ban mutatták be, azóta több színház műsorára is felkerült. A mű Jézus és Júdás konfliktusát állítja a középpontba, az ő harcuk kényszeríti erkölcsi állásfoglalásra a tanítványokat. Az újkori Bábelnek üzennek az ősrégi példázatok: hitet és bizakodást ébresztenek a gyökereiket kereső fiatalokban, rengeteg humorral és fantasztikus zenével.

A most készülő Godspell ősszel a tatabányai teátrumban látható bérletes előadásként. A rendező Szűcs Gábor, aki 1990-ben 80 alkalommal játszott az Iglódi István által színpadra állított előadásban a Várszínházban, majd a 2000-es évek közepén ő is megrendezte a darabot Székesfehérváron.

„Izgalmas darab a Godspell, olyan üzenetekkel dekódolva, amelyek mindig hatnak, akár az Evangélium. Keresztény emberként a hitem fontos eleme ez a történet, amely mindig újszerű és örökérvényű tud lenni. Azért is, mert Jézus példabeszédeire és az improvizációs helyzetekre épülő mű szellemes, szerethető, szórakoztató és nagyon tanulságos. Mindenki találhat magának benne gondolatokat arról, hogyan tudunk jobb emberekké válni. Ugyanakkor zseniális a darab dallamvilága, az 1971-es bemutató után 2001-ben újrahangszerelték a Broadway-en, rendkívül friss gospel, blues, rock elemekkel tűzdelték tele, fülbemászó számokkal. Mindenkinek ajánlom az előadást, aki rögtönzött élethelyzeteinkben így is szeretné megfejteni a példabeszédek titkát” – mondta Szűcs Gábor rendező.

A darab fordítója Kovács-Cohner Róbert volt, Jézust Sándor Péter és Horváth Andor, Júdást pedig Ódor Kristóf játsszák. A további szerepekben Bakonyi Csilla, Grisnik Petra, Lass Bea, Szabó Emília, Balogh Fanni, Juhász Diána, Pászthy Viktória, Sipos Viktória, Dévai Balázs, Kékesi Gábor, Ágoston Máté, Tóth Mátyás, Baksa András, Török Tamás, Mármarosi Tünde, Szabados Tímea, Nagy András, Németi Sándor és Potornai Norbert láthatók.

Varga Róbert
Fotó: Jászai Mari Színház, Népház – Szvatek Péter

2015.07.09