Metropolitan-operák és Shakespeare-darabok

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Az Uránia Nemzeti Filmszínház idén nyáron is változatos programot kínál az opera- és színházrajongók számára. Júliustól kéthetente a Metropolitan Opera korábbi sikerdarabjait vetítik, a nyári színházi válogatásban pedig a Globe Színház és a Royal Shakespeare Company előadásai kapnak helyet.

A nyári operaválogatás július 8-án a Traviata vetítésével veszi kezdetét. Natalie Dessay ezzel a darabbal, a tragikus sorsú kurtizán, Violetta szerepében debütált a Metben. Willy Decker újszerű, modern jelmezekkel és díszletekkel színre vitt rendezésében partnerei Matthew Polenzani és Dimitrij Hvorosztovszkij. Július 22-én újra Natalie Dessay énekli a főszerepet, ezúttal Donizetti kétfelvonásos vígoperájában, Az ezred lányában. Partnere a darabban a bel canto koronázatlan királya, Juan Diego Flórez, aki nem rest hosszú utat megtenni – és kilenc magas C-t kiénekelni –, hogy elnyerje kedvese szerelmét. A Met nyári válogatásában augusztus 5-én egy hazai vonatkozású darab, Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettje képviseli a könnyedebb műfajt, a primadonna napjaink egyik legismertebb szopráncsillaga, Renée Fleming.

A sorozat következő előadása az Aida 2009-es Met-produkciója augusztus 19-én, amelyet először láthat az Uránia közönsége. Verdi klasszikus művének címszerepét az olasz operák drámai szoprán szerepeiben sikert sikerre halmozó Violeta Urmana énekli, Radamesként a dél-afrikai születésű drámai tenor, az olasz és német operákban egyaránt kimagasló hangi teljesítményt nyújtó Johan Botha lép színpadra. A nyári válogatást az operatörténet egyik legnépszerűbb darabja, a Carmen zárja szeptember 9-én, az Olivier-díjas Richard Eyre rendezésében. Bizet tragikus sorsú, kacér hősnőjének történetét a kivételes kisugárzású lett mezzoszoprán, Elīna Garanča kelti életre, Don José szerepében Roberto Alagna repertoárjának egyik legsikeresebb alakítását nyújtja.

A nyári Shakespeare-sorozat a Tévedések vígjátéka reneszánsz kosztümökkel és díszletekkel színre vitt Globe-produkciójának magyarországi bemutatójával kezdődik július 2-án. Az egymásról mit sem tudó ikerpárok harsány bohózati elemekkel, helyzetkomikumokkal és társadalmi feszültségekkel teli kesze-kusza meséje a londoni Globe Színház műsorán végig teltházzal ment, a közönség végeláthatatlan hahotázása mellett. A válogatás következő darabja július 23-án az Amalfi hercegnő lesz John Webster tollából, a hollywoodi filmcsillaggal, Gemma Artertonnal a címszerepben. A megözvegyült hercegnő tiltott szerelmének Jakab-korban játszódó, tragikus története – szó szerint – jóval sötétebb tónust üt meg: ez a legelső olyan színmű a felújított Globe Színház történetében, amelyet autentikus módon teljes egészében gyertyafény mellett adtak elő.

A színházi válogatás A velencei kalmár előadásával zárul augusztus 13-án, a Royal Shakespeare Company produkciójában. A fennállásának 54. évfordulóját idén márciusban ünneplő társulat a reneszánsz költőóriás és drámaíró szülővárosában, Stratford-upon-Avonban működik, és a legjelentősebb olyan alkotóműhelyként tartják számon a Globe Színház mellett, amely Shakespeare szellemi örökségét ápolja. Az elmúlt évtizedekben számos kiemelkedő színházi produkció fűződött a társulat nevéhez, olyan sztárok főszereplésével, mint Mia Farrow, Ralph Fiennes, Kenneth Branagh és Judi Dench. Az intézmény 2013-ban kezdte meg a moziközvetítéseket, melyeket az Egyesült Királyság területén kívül elsőként Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthat a közönség.

Forrás: kultura.hu

2015.07.08