Megkezdődött a Gyulai Várszínház új évada

MTI

Pénteken kezdődik a Gyulai Várszínház hat héten át tartó évada, augusztus 9-ig három bemutató mellett 55 programmal és öt tematikus fesztivállal várják az érdeklődőket – mondta el Gedeon József igazgató az MTI-nek. Hozzátette: június 26-án, pénteken három ágyúlövéssel a Gyulai Várszínház szimbolikusan birtokába veszi a gyulai várat, ekkor indul az 52. várszínházi évad.

Gedeon József hangsúlyozta: műfajilag színes kínálatot állítottak össze, a színházi előadások mellett balett, táncszínház, koncertek, musicalek és gyerekeknek szóló bábelőadások is lesznek, a művészek több, mint harminc országból érkeznek a programokra. Kiemelte: idén a sepsiszentgyörgyi színház mutatja be a Vízkereszt, vagy amire vágytok című darabot július 3-án Bocsárdi László rendezésében. Július 21-én a gyulai származású író, Szathmári Sándor Kazohinia című művét állítja színpadra Sopsits Árpád. A harmadik bemutatót augusztus 4-én Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója jegyzi, aki a Kaposvári Egyetem színművészetis hallgatóival Weöres Sándor Psyché című művét viszi színre. A külföldi előadók közül az igazgató kiemelte a Pekingből érkező Kínai Nemzeti Színházat, amely először lép fel Magyarországon, Shakespeare III. Richárdját adják elő. Az angliai Yorkból érkező The Flanagan Collective társulat tagjai a Rómeó és Júliát viszik színre úgy, hogy valamennyi szerepet nő játssza majd. Egy indiai táncest keretében a Machbeth elevenedik meg a színpadon – tette hozzá.

A tematikus fesztiválokat említve Gedeon József elmondta: a népművészetre fókuszáló Körösvölgyi Sokadalommal veszi kezdetét az évad, emellett a Shakespeare-, az Irodalmi Humor-, a Jazz- és a Blues Fesztivált is megrendezik.

Augusztus 7-én és 8-án egy repríz előadással, az egykor Sík Ferenc által rendezett My Fair Lady felújításával zárul az 52. évad. Gedeon József az MTI kérdésére elmondta: az eredetileg tervezettnél kevesebb forrásból kellett megszervezniük a programsorozatot, de emiatt egyetlen előadást sem mondtak le. Kifejtette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán 50 millió forintot nyertek el, a Nemzeti Kulturális Alap pedig 6 millió forinttal támogatta a szervezést, emellett a gyulai önkormányzat biztosította a források mintegy negyedét.

A programok a www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon tekinthetők meg.

Forrás: MTI

2015.06.26