Közönségdíjas lett a Sopron Balett A szép cerceruskával


Közönségdíjat kapott a Sopron Balett A szép Cerceruska című produkciója a győri XI. Magyar Táncfesztiválon. Az ország egyik legrangosabb seregszemléjén idén első alkalommal rendezték meg a legkisebbek részére a Gyermek Táncfesztivált. A nagyszabású esemény fesztivál a fesztiválban, ennek keretében adták elő a soproniak a mesebalettet, amelyet 2013 decemberében tűztek műsorra először nagy közönségsikerrel.

A győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban adták elő a soproniak a mesebalettet, amelyet Demcsák Ottó Harangozó-díjas rendező-koreográfus, a Sopron Balett vezetője állított színpadra. A darab zenéjét Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter szerezte, akik a magyar népzenei gyökereket fonták össze világzenei és kortárs elemekkel hangulatosan, fantáziadúsan, játékosan.

A produkcióra sok gyermek volt kíváncsi, kicsik, nagyok, családok töltötték meg a nézőteret. Mellettük olyan szakmai kiválóságokat fedeztünk fel a közönség körében, mint a legendás koreográfust, Novák Ferencet, Kiss Jánost, a Győri Balett igazgatóját, valamint Krámer György, William Fomin és Lovas Pál táncművészeket, koreográfusokat.

A vastapsot hozó előadás után a közönség aranybabok üvegbedobásával szavazhatott az adott darabról. A négynapos, négy produkciót felvonultató fesztivál zárásán derült ki, hogy a gyerekek tetszését legjobban a soproniak előadása nyerte el, így nekik ítélték oda a szervezők a közönségdíjat.

Az elismerést Demcsák Ottó vette át, aki elmondta: nagyon örül annak, hogy ilyen rangos fesztiválon érhettek el sikert. Ahogy megfogalmazta: fontos, a művész mit közvetít az emberek felé, különösen igaz ez a gyermekközönségre, akik őszinték, tiszták és romlatlanok. Nem mindegy, mit nyújt számukra a színház, milyen útravalót visznek el onnan egy-egy előadás után. Boldogok, hogy ezt a törekvésüket a nézők mos ilyen formában elismerték.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója szintén örömét fejezte ki, hogy a széles műfaji kínálata a teátrumnak minőséggel is párosul, és ezt a nézők értékelik. A gyermekközönséggel való kapcsolattartás fontos az intézménynek, az óvodásoktól a középiskolásokig mindenki számára található előadás a műsorban. Hozzáfűzte: A szép Cerceruska a következő évadban újra bekerül a leghűségesebb város teátrumának műsorába. Mindemellett a produkció a Komáromi Jókai Színházban is vendégszerepel majd több alkalommal. 

Varga Róbert
Fotók: Mezey Béla

2015.06.18