WALL-E

Filmajánló

A WALL-E (2008) egy igazi családi film az animáció mestereitől. A Némó nyomában, A hihetetlen család, és a L’ecsó után méltó folytatása a Pixar hamisítatlan bájt és fontos üzenetet hordozó alkotásainak. A kiinduló helyzet sajnos aktuális: az emberiség elhagyta a lakhatatlanná vált, agyonszennyezett Földet. Egyetlen „lény” tevékenykedik csak szakadatlanul, egy kis hulladékkezelő robot: WALL-E, akit elfelejtettek kikapcsolni.

A magányos kis gépjószág az idők során addig foglalkozott az emberek eldobált holmijaival, hogy maga is emberivé formálódott. Otthonában sajátos kis világot teremtett, ahová mindenféle tárgyakat összegyűjtött, például Rubik-kockát, tévét, kazettákat. Szabadidejében filmeket néz, és egyre inkább megérti, mennyire egyedül van. Egyetlen társa egy apró csótány. Annyira érzékeny az életre, hogy rögtön védelmébe veszi a zöldellő növénykét, amit a szemétsivatagban talál.

Nemsokára azonban megváltozik megszokott, „agglegény” élete, mert látogatója akad. EVA az áramvonalas, fehér robot azzal a küldetéssel érkezik, hogy életet keressen a Földön. A találkozás végzetes WALL-E-ra nézve, majdnem szó szerint. „Szívét” azonnal rabul ejti a „csinos” és vadóc szuperszerkezet. „Életveszélyes” kalandokba keverednek, és rájuk hárul az emberiség megmentésének hősi missziója is.

A hősiesség visszatérő motívum a Pixar rajzfilmekben: az egyikben állatok állnak helyt bátran az emberfeletti próbákban, a másikban szuperhősök kénytelenek hétköznapi életet élni, és a legnagyobb titokban megmenteni a Földet. A WALL-E robotokat mutat be ebben a szerepben. Különböző témákon keresztül, de valamennyi alkotás jó szándékú társadalomkritikát közvetít, mely szeretettel, játékossággal, kreativitással és reményt ébresztőn igyekszik újra és újra felhívni a figyelmünket azokra az értékekre, melyek mintha kiveszőben lennének. És melyeket talán könnyebben felismerünk sajátunkénak, ha olyan elragadó közvetítőkön keresztül látjuk, melyeknek megteremtése nagyszerű szakemberek munkáját dicséri. Mint például Ben Burtt, akihez filmtörténeti jelentőségű hangmérnöki munkák fűződnek: ő alkotta meg Chewbacca és R2D2 akusztikus egyéniségét a Csillagok háborújában, valamint E.T. egyedi fejhangjait is.

Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2009) - Legjobb animációs film: Andrew Stanton
Golden Globe-díj (2009) - Legjobb animációs film
Oscar-díj (2009) - Legjobb animációs film: Andrew Stanton
BAFTA-díj (2009) - Legjobb hang jelölés
BAFTA-díj (2009) - Legjobb filmzene jelölés: Thomas Newman
Oscar-díj (2009) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Andrew Stanton
Oscar-díj (2009) - Legjobb filmzene jelölés: Thomas Newman
Oscar-díj (2009) - Legjobb hangvágás jelölés
Oscar-díj (2009) - Legjobb betétdal jelölés: Thomas Newman, Peter Gabriel
Oscar-díj (2009) - Legjobb hangkeverés jelölés

A WALL-E című animációs film DVD-n kölcsönözhető a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtárban és Közösségi Térben, a szinkronos előzetese pedig itt nézhető meg.

Szabados Éva

2015.06.23