A táncélet vérkeringésében

Országos szövetség tagja lett a Sopron Balett

Felvették a Magyar Táncművészek Szövetségébe a Sopron Balettet. Ez azt jelenti, hogy a fiatal csapatot a hivatásos, professzionálisan jegyzett együttesek közé sorolják az országban. A Sopron Balett három éve alakult meg Demcsák Ottó Harangozó-díjas táncművész, koreográfus vezetésével, rendszeresen szerepelnek a Soproni Petőfi Színház zenés és prózai darabjaiban.

Az elmúlt esztendőkben önállóan létrehozott előadásaik, így a Csillagok szárnyán, A szép Cerceruska, és a Végtelen Európa című táncjátékaik nagy közönségsikert arattak.  Újabb nagy lépésként felvették őket a Magyar Táncművészek Szövetségébe.

„Most kerültünk be igazán a hazai táncélet vérkeringésébe. Fontos, hogy az országos szövetség tagjaként ott lehetünk a szakmai programokon, fesztiválokon, kapcsolatba kerülhetünk más együttesekkel. Azonkívül, hogy egy műfaji nívót is képvisel ez a szervezet, hiszen a hivatásos, professzionálisan működő műhelyeket tömöríti, képviseli is azoknak az érdekeit, segíti a felmerülő gondok, problémák megoldását. Megtisztelő, hogy benne lehetünk a szövetségben, és mindez kinyitja számunkra azt a kaput is, hogy az európai színvonalat képviselő csoportokkal együtt koprodukciók létrehozásában is gondolkodjunk” – mondta Demcsák Ottó, aki örömét fejezte ki, hogy A szép Cerceruska című mesebalettjük meghívást kapott az országos győri táncfesztiválra június közepén. A Végtelen Európa című produkció pedig augusztus 19-én a fertőrákosi barlangszínházban látható újra. Mindemellett már készülnek a következő évadra egy önálló, egész estés táncművel.

Demcsák Ottó már megírta a Sopron Balett következő bemutatójának szövegkönyvét, amelyhez Szarka Gyula a Ghymes együttes alapítója szerez zenét. Az anyag lemezen is megjelenik majd. Az Álmos legendája című táncmű a magyar őstörténet szakrális történetéről, Álmos életéről, szerelmeiről, csatáiról, újrakezdéseiről szól.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.06.15