Soproni Ünnepi Hetek 2015


Június 19-én indul Sopron nyári kulturális fesztiválja, a Soproni Ünnepi Hetek, mely a hagyományokhoz hűen idén is három héten át tart. Ez idő alatt szabadtéri koncertek, kiállítások, hangversenyek, Tündérfesztivál valamint a megújult Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház is várja a látogatókat.

A Soproni Ünnepi Hetek megnyitóünnepségét a Szentivánéji Álom – Sopron Folkfest keretében tartják június 19-én, este 7 órától Sopron főterén. Néptánc bemutatókat, népzenei és világzenei produkciókat is láthat a közönség, a felállított standoknál pedig soproni borokat lehet megkóstolni.

Szintén június 19-én nyílik a megújult Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház. A 20.30-kor kezdődő ünnepélyes megnyitón a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad nagyszabású hangversenyt Kocsis Zoltán vezényletével. A korábbi évekhez képest hosszabb lesz a színházi szezon: szeptember 12-ig szinte minden hétvégére kínál programot a megújult Barlangszínház. Ez idő alatt fellép például a Budapesti Operettszínház, a Kassai Állami Opera, a Benkó Dixieland Band, Szentpéteri Csilla zongoraművész és Vásáry André férfiszoprán, az Experidance Production, a Soproni Petőfi Színház és a Sopron Balett.

Június 27-én a 8. Soproni Tündérfesztivál várja a gyerekeket, családokat. A rendezvénynek új helyszín, a Deák tér ad otthont, ahol délelőtt 10-től este 8-ig tartanak a programok. A gyerekek soproni fesztiválja a már megszokott játékok mellett rengeteg újdonságot is tartogat: megnyitja például kapuit a Tündérakadémia és a Tündérkert, a korábbi egy színpad helyett pedig három porondon zajlanak majd a produkciók.

Ismét nagyszabású koncerteknek ad helyet a soproni Fő tér: július 10-én a 45 éves Apostol együttes, július 11-én pedig a Kossuth-díjas Kovács Kati lép színpadra. Mindkét koncert este 8 órakor kezdődik.

Három kiállítás is nyílik a Soproni Ünnepi Hetek keretében: június 21-én megnyitja kapuit a Liszt-központ Munkácsy-terme Wosinski Kázmér jubileumi emlékkiállításával. A Becht Rezső nyomán Hanyistók palettás utódja címet viselő tárlat augusztus 23-ig tart. A XX. Országos Érembiennálé is június 21-től várja a látogatókat a Lábasházban. A magyar éremművészet országos seregszemléjének 1977 óta minden második évben Sopron ad otthont. A Liszt-központ előterében pedig Firkák & ecsetvonások címmel Kolics Krisztina akril festményeiből és Kolics Regina grafitrajzaiból álló kiállítás lesz látható június 19-től augusztus 31-ig.

Komolyzenei hangversenyek, köztük templomi koncert és zongoraest is szerepel a kulturális fesztivál kínálatában, július 2-án pedig ismét megrendezésre kerül a Munkácsy szalon. A Wosinski emlékkiállítás rendhagyó tárlatvezetésén a Kodály Vonósnégyes ad koncertet, azt követően pedig Fejér Zoltán festőművész mutatja be a kiállított festményeket a közönségnek.

Az előző évhez hasonlóan, a várisi zenepavilonban idén is megrendezésre kerülnek a Várisi vasárnapok. Június 28-tól augusztus 30-ig minden vasárnap soproni zenekarok várják a közönséget a különleges, erdei helyszínen.

A Soproni Ünnepi Hetek nagy tradíciójú fesztiválsorozat: 1957-ben szervezték meg először. Az idegenforgalmi szezonban, június közepétől három héten át kínál különleges művészi produkciókat a város polgárainak, valamint a nagyszámú hazai és külföldi érdeklődőknek.

További információ: www.prokultura.hu, www.barlangszinhaz.hu

2015.06.11