A zene nyelvén, a dallamok országútján

Nyárba fordult teraszkoncert a megyei könyvtárban

Vajon honnan áradhat és terjedhet a légben ez a fülbemászó muzsika? – töprenghettek a Herman Ottó utca környékbeliek június 3-án, szerda délután. Aki ez idő tájt felkereste a győri megyei könyvtár Központi Könyvtárának emeleti, belső, nyitott olvasóteraszát, remek hangulatú koncertbe csöppenhetett bele, ahol a Harmónia Művészeti Iskola Rozetta Gitárzenekara és kamaracsoportja szórakoztatta a közönséget.

A könyvtár munkatársainak figyelmességét dicséri, hogy a zene által kiváltott szellemi felüdülés mellett a fizikairól is gondoskodtak: az érdeklődők hideg limonádéval csillapíthatták szomjúságukat, így biztosítván a zavartalan műélvezetet.

A fellépő zenekar a 2012/2013-as tanévben alakult a Harmónia Művészeti Iskola gitár-cselló tanszakának lelkes növendékeiből Klausz Adrienn felkészítő tanár művészeti vezetésével. Miképpen a nyárba forduló időszak vitamin- és ízbombákat kínál az embereknek érett gyümölcsök formájában, úgy tapasztalhatta a lelkes pedagógus – aki egyébként családtagjaival aktív részese volt tanítványai produkciójának – áldozatos munkájának „termőre fordulását” a diákok kibontakozó művészi tehetsége terén.

Ezen a délutánon a cselló és a gitár mint hangszerek, rondó, menüett és egyéb zenei műfajok „találkoztak” a közönséggel. A művészettörténeti korszakok kaleidoszkópszerű váltakozása közben belepillanthattunk a reneszánsz, a kora újkor emberének érzésvilágába, de a modern ember életritmusának zenei eszközökkel történő kifejezésmódjába is. Meghallgathattuk egyes nagy művek világslágerekké vált betéteit, a melódiák a spanyol bikaviadal vagy éppen a latin-amerikai táncok dinamikáját, ritmikáját és lüktetését idézték fel.

Mintegy jelképes motívuma volt a koncert nyitódarabjának Haydn A négy évszak című művének Tavaszból vett részlete, mert a rügyfakasztó, virágszirmokat hozó, s végül lombkoronát eredményező kikeletből éppen a nyárba fordultunk. A hangszerek a tavasz zsongására, a dalos kedvüket meglelő énekesmadarak csivitelésére emlékeztettek. A művésszé érlelődő diákok minden lehetséges csodát elővarázsoltak hangszereikből, a hangverseny nagy sikert aratott, dörgő taps kísérte a szereplőket, akik végül ajándékokat is átvehettek.

A zenekar tagjai név szerint: Kovács Eszter (gitár), Hodossy Bálint Károly (gitár), Komálovics Ábel (gitár), Pajor Gergő (gitár), Tóth Dóra (gitár), Skaliczky Lóránt (cselló).

Csiszár Antal


2015.06.09