Népzene, énekelt versek, indie-folk, vásári komédia

Színpadi koncertek és előadások az Ünnepi Könyvhéten

„A színpadon, ott van a nagy élet” – lehetett dalban mondani a 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok győri koncertjein a Baross úton felállított deszkákon. Az olvasáskultúra ugyanis ezúttal is együtt járt az igényesen összeválogatott zenei fellépések sorával, melyeken egy humorosan előadott nyilvános akasztás mellett hallhattunk moldvai népzenét, énekelt verseket, északi és déli folkzenét, indie-folk akusztikába oltott fingerstyle-t és lendületes powerfolkot.

 

A Cserefa együttes koncertje

Az Ünnepi Könyvhét megnyitója után a Cserefa együttes koncertjével folytatódott a program a Baross úti színpadon. A fellépők 2000 óta töretlen lelkesedéssel próbálják közvetíteni a győrieknek a moldvai csángók népzenéjét. Havi rendszerességgel tartanak táncházat, ahol az érdeklődőknek lehetősége nyílik a táncok megtanulására. A jelenlegi felállásban 2008-óta zenélnek együtt, a zenekar tagjai: Kozma Krisztina, Kozma Éva, Mesics György, Bors Laca. Június 4-i, könyvheti műsorukban moldvai énekek és táncok szerepeltek, melyeket többek között olyan népi hangszerekkel kísértek, mint a citera, a koboz és a kaval.


A Misztrál együttes koncertje

Egy fárasztó nap után milyen sűrűn vesznek a kezükbe verseskötetet? Talán nem tévedek, ha azt gyanítom: nem túl sűrűn. A Misztrál együttes tagjai 1997-ben fontos misszióra vállalkoztak, arra szerződtek, hogy magyar és külföldi szerzők költeményeit zenésítik meg. A verséneklés műfaja iránt érdeklődők számára közismert, hogy a zenekar két utolsó lemezét Dsida Jenőnek és Babits Mihálynak szentelte. Csütörtöki műsoruk javát erről a két CD-ről válogatták, de felcsendült még Falu Tamás és Kárpáti Tamás egy-egy költeménye is. El tudják képzelni a helyzetet, amikor az „elefántcsonttoronyban őrködő” Babits veretes soraira-rímeire mezítlábas lábak verik a ritmust, Dsida verseire lágyan ringatózik a közönség, az apró nép pedig tátott szájjal, moccanatlan lesi a sípok/húrosok/ütősök kavalkádját? Látják maguk előtt a tinit, aki kiveszi a füléből a hallgatót, és percekre megtorpan, a bevásárlószatyros nagymamát az árnyékban, a hajléktalant, aki táncolni kezd? Ilyen volt az Ünnepi Könyvhét nyitó napjának délutánja a Misztrál-koncert idején.

 

A Transzfolk együttes koncertje

A Transzfolk együttes koncertjei a győri fesztiválok kihagyhatatlan programjai. A hat tagot számláló zenekar európai zenét játszik, többek között hegedű, mandolin, harmonika, harsona és szaxofon megszólaltatásával. A könyvheti koncertjük programjában többek között ír, skót, német és olasz népzenék, világszerte ismert dalok szerepeltek. Már az előadás elején a zene ritmusára dobogott a hallgatóság lába, akadt olyan résztvevő is, aki a széles körben ismert dalokat dúdolta, de még néhányan táncra is perdültek a Transzfolk muzsikájára. Az együttes tagjai: Drapán László, Babos István, Cseh György, Németh Ottó, Scharek Béla, Zink Ferenc.

 

A Kajárpéci Vízirevü előadása – Nyilvános Akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép

A Kajárpéci Vízirevü 2001-ben alakult önkéntes amatőr színtársulat. Tagjai: Banai Csaba, Borsos Ferenc, Kocsis Ivett, Borsos Szilvia, Buzás Mihály, Pekker Márton, Mesics György, Molnár Attila és Zúgó Zoltán. Előadásaik műfaja a vásári komédiához hasonlítható leginkább. Ez alkalommal azt a kort kívánták megidézni, amikor a nyilvános akasztás számított a városiak legfőbb szórakozásának. Egy sikeresen elfogott betyárt (aki előzetes letartóztatásában 170 évet töltött) kötél általi halálra ítéltek, és azonnal, az összes néző szeme láttára kívánták végrehajtani a bírói döntést. Bár a lehető legjobban biztosították a terepet, nehogy véletlenül valamelyik csatlósa megpróbálja kiszabadítani, az utolsó pillanatban mégis megjelent Sobri Jóska, aki lövésével elszakította a bitófa kötelét… A történetet a nézők igényeinek megfelelően gyorsítva és lassítva, minden fontos részletet kihangsúlyozva, szigorúan high-tech módon, három dimenzióban dolgozta fel, és mutatta be a kajárpéci társulat.

 

Petruska András koncertje

Petruska András a 2010-es év Megasztáros felfedezettje, aki az évad közben otthagyta a tehetségkutatót, saját karriert indított, és azóta már több kislemezt, valamint egy nagylemezt is kiadott. Májusban jelent meg új kislemeze, melynek címadó dala a Nyár (Most vidám igazán) szerzemény. A győri könyvheti színpadon többek között ez a dal is szerepelt műsorában, elsőként élőben. A jelenlegi kislemeze a nyári kánikuláról szól, melyben előkerül a strandi lángos illata, a dinnyeevés és az énekes gyermekkori emlékei. A koncerten elhangzott néhány dal a tavalyi nagylemezéről is, a Metropolitáról, melynek tíz dala a budapesti 4-es metró megállóiról szól. Minden dal egy megállóhoz köthető, az adott hely hangulatát próbálja átadni, mintha üdvözlőlap lenne a város különböző pontjairól. A szombat délutáni kánikulában üdítő volt hallgatni a zenész professzionálisan könnyed, légies és felszabadult gitárjátékát, mely remek kikapcsolódást kínált a könyvhét résztvevőinek a meleg hétvégi napon.

 

Az Apnoé zenekar koncertje: „Powerfolk” – a népzene ereje

Az ünnepi könyvhét zárókoncertjét az Apnoé zenekar adta. Hangzásuk egészen más, mint a jól ismert, folkkal kevert rockzene. Modern, jó értelemben véve populáris, még a népzenétől ódzkodó hallgatóság is hamar megszereti. Különlegesség a hangszerelésben az elektromos kobza, a klarinét és a szaxofon. Bár a tagok különböző zenei múlttal rendelkeznek, más-más zenei stílust képviselnek, mégis nagyon profik, hihetetlenül lazák, és a koncert első percétől kezdve látszik, hogy egy jól összeszokott bandát látunk-hallunk. Személyes kedvencem a Vígad a páva című szerzeményük, melynek alapja a Hej páva- kezdetű népdal, amiből egy szédületes jazzel és rockkal kevert örömzenét komponáltak. Stílusukat így határozták meg: „…Rock and rollba oltott sűrű csárdás, kuruc funky és pszichedelikus legényes, százéves dallamok és kortárs tánczene fonódik össze lüktető egésszé…”. A zenekar tagjai: Mesics György (hegedű, gitár, ének), Takács Gergely (gitár, koboz), Alasztics Balázs (szaxofon, klarinét), Kovács Áron (basszusgitár), Valastyán Tamás (dobok).

Berente Erika (Misztrál koncert) és Zsednai-Vas Erika (minden más)

2015.06.08